Luna ianuarie din 2020 este marcată de producerea primei eclipse vizibile de pe teritoriul României.
De pe teritoriul României poate fi observată pe tot parcursul desfăşurării. O astfel de eclipsă înseamnă că Luna nu intră de loc în umbra Pământului, conform digi24.
Fenomenul astronomic debutează la ora 19:08 (intrarea în penumbră) şi se încheie la ora 23:12 (cu ieşirea completă din penumbră). Faza maximă a eclipsei are loc la ora 22:10 când aproape tot discul Lunii se va afla în penumbra Pământului. Pentru că penumbra nu este foarte întunecată, vom putea observa doar o reducere în strălucire a Lunii, şi poate doar o modificare de colorit, din culoarea ei obişnuită într-un gălbui, scrie astro-urseanu.ro.
Următoarea eclipsă de Lună, vizibilă şi din ţara noastră, se va produce la 5 iulie 2020 şi este tot prin penumbră, relatează Agerpres.
De când s-a format Luna, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, ea se îndepărtează de planeta noastră (cu aproximativ patru centimetri pe an). În perioada de rotaţie a satelitului în jurul Pământului, care durează aproximativ 29 de zile şi jumătate, se disting patru faze: Lună Nouă, Primul Pătrar, Lună Plină, Ultimul Pătrar.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.