Național Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
Festivalul „I Love Lipatti” își va deschide porțile celei de a VI-a ediții la împlinirea a 105 ani de la nașterea genialului muzician
Festivalul „I Love Lipatti” își va deschide porțile celei de a VI-a ediții la împlinirea a 105 ani de la nașterea genialului muzician
17/03/2022 ⋅ 0 comentarii

Festivalul „I Love Lipatti”, organizat de Casa Artelor Dinu Lipatti, își va deschide porțile celei de a VI-a ediții în data de 19 Martie, când se vor împlini 105 ani de la nașterea genialului muzician Dinu Lipatti.

Inițiativa înființării Festivalului „I Love Lipatti” apaține pianistei și regizoarei Alice Barb și este inclus în amplul Proiect Lipatti.

Tot în Proiectul Lipatti a fost inclusă și realizarea Colecției ESENȚIAL.

Academicianul Răzvan Theodorescu scria în anul 2019:

„Colecția ESENȚIAL, inițiată de Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor Sector 3 și Casei Artelor Dinu Lipatti, este un proiect cutezător astăzi, când asemenea acțiuni sunt extrem de rare. Cele șapte volume lansate în cadrul acestei colecții devin esențiale pentru cultura română, sunt opere culturale care rămân.”

Dintre cele șapte volume apărute au fost reeditate Biografia lui Dinu Lipatti - autori Dragoș Tănăsescu și Grigore Bărgăuanu în anul 2017, volumul I  de „Scrisori”  ale lui Dinu Lipatti, acestea constituindu-se într-un foarte interesant jurnal  al vieții muzicale din perioada anilor 1925 -1950. În această colecție au fost editate două volume ale „Scrisorilor” lui Wolfgang Amadeus Mozart, un periplu în universul muzical al  secolului  al XVIII-lea.

Ultima apariție editorială o reprezintă reeditarea în cadrul Colecției Esențial, a cărții de Memorii a Ambasadorului Valentin Lipatti, fratele genialului artist Dinu Lipatti, „Strada Povernei 23” Ediția a III – a fiind îmbogățită cu 30 de fotografii ale familiel Lipatti.  

Academicianul Răzvan Theodorescu  a scris prefața acestui volum în anul 2019 :

„O carte cu nume de stradă, un autor cu nume de familie vestit – un nume european cu rezonanță culturală - avem în aceste pagini memoria unei generații, a unei unei epoci,a unor destine.

Neam burghez cu rădăcini levantine – nu întâmplător Valentin, autorul și eroul cărții iubea să-și spună ironic, Levantin – neam educat,instruit,călătorit,familia Lipatti a hălăduit în spațiul bucureștean al Șoselei Bonaparte,al străzii Povernei și al Bulevardului Lascăr Catargiu, acolo unde, în ”bomboniera ” arhitectonică proiectată de Petre Antonescu, se află astăzi nucleul de viață culturală animat de neobosita Alice Barb...

Această carte - spovedanie a lui Valentin Lipatti - este mărturia unui cărturar român de prim  rang, dintre cei care au făcut ca Europa să ne perceapă în condiția noastră de latini ai Orientului înrudiți cu ea.”


Foto: Facebook / Casa Artelor Dinu Lipatii /  Dr.Irina Hasnaș


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.