Național Social Ultima oră
Recensământ 2022. Românii se pot autorecenza în perioada 14 martie - 15 mai
Recensământ 2022. Românii se pot autorecenza în perioada 14 martie - 15 mai
14/03/2022 ⋅ 0 comentarii

Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început astăzi, 14 martie. Timp de două luni, românii pot completa singuri, online, formularul oficial. Este pentru prima dată când numărarea populației și a locuințelor va fi 100% informatizată. O altă noutate este că românii vor putea să se autorecenzeze. Institutul Național de Statistică a pregătit o platformă, www.recensamantromania.ro, care va putea fi accesată online.

Autorecenzarea se va putea face de pe orice telefon mobil - tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator.

Cum se completează chestionarul pentru autorecenzare

Pentru a putea fi completa chestionarul e nevoie de conexiune la internet și de o adresă de mail valabilă. Se va accesa www.recensamantromania.ro, se va accesa link-ul care duce spre platforma de autorecenzare și va fi completat un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului. Ulterior, pe adresa de email menționată, va fi primit chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice.

Autentificarea, atât în cazul autorecenzării, cât și a chestionării de către un recenzor se va face prin introducerea CNP-ului persoanei care participă la sondaj. Autoritățile dau asigurări că datele personale vor rămâne confidențiale.

Fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni) se poate autorecenza:

  •  persoana accesează Platforma de autorecenzare şi completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăşi şi pentru membrii gospodăriei din care face parte
  •  persoana care a făcut preînregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de preînregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul "Finalizare"

Recensământul 2022 se va face în două etape

În perioada 14 martie – 15 mai se va desfășura autorecenzarea, iar în intervalul 16 mai – 17 iulie vor fi chestionați de un recenzor românii care nu au acces la internet sau nu au un dispozitiv de pe care să răspundă la întrebări.

Chestionarul este structurat pe mai multe secţiuni şi pe lângă întrebări legate de studiile absolvite, ocupație, venituri va fi și o intrebare legată de efectele pandemiei.

Zi liberă pentru românii care se autorecenzează

Cine refuză să participe la recensământ riscă sancțiuni. Amenzile date pleacă de la 5.000 de lei. Cine se autorecenzează va fi răsplătit cu o zi liberă.

Chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.