Național Externe
Atenționare MAE: Dovada vaccinării, obligatorie pentru românii care călătoresc în Afganistan, Nigeria, Indonezia sau Filipine
Atenționare MAE: Dovada vaccinării, obligatorie pentru românii care călătoresc în Afganistan, Nigeria, Indonezia sau Filipine
08/01/2020 ⋅ 0 comentarii

Ministerul de Externe anunță că românii care călătoresc sau vin dinspre Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaysia și Filipine vor fi obligați să prezinte dovada de vaccinare antipoliomielită, în urma prelungirii stării de urgență privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că Organizaţia Mondială a Sănătăţii  a transmis decizia privind prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și/sau derivat din vaccin, actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită astfel: Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaysia și Filipine.

Astfel, cetățenii români care călătoresc spre și dinspre statele menționate, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), trebuie să dețină documente care să ateste vaccinarea antipoliomielită.

Instituția precizează că neprezentarea acestor documente poate antrena interzicerea părăsirii teritoriului statului în cauză.

De asemenea, este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre și dinspre: Angola, Benin, Camerun, Ciad, R. P. Chineză, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo, Etiopia, Filipine, Ghana, Mozambic, Niger, Republica Central Africană, Somalia, Togo și Zambia. Riscul de transmitere a virusurilor polio în sub-regiunea lacului Ciad se menține și pentru țările învecinate: Ciad, Kenya, Djibouti, Malawi, Siria și Sudanul de Sud.

OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internațional - 2005 (RSI-2005) reiterează că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie încă un risc şi se recomandă pentru călătoriile spre aceste state vaccinarea antipoliomielită.

Ministerul precizează că pentru cetățenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinați antipoliomielită în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. 

Vaccinarea va fi notificată pe certificatul/carnetul internațional de vaccinări şi va însoți documentele de călătorie.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.