În ziua care urmează Botezului Domnului, Epifaniei sau Teofaniei, este anume rânduit spre prăznuire Soborul Sfântului Proroc Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.
După cum bine știm Biserica a închinat Sfântului Proroc Ioan mai multe sărbători: zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie), a treia aflare a capului său (25 mai), iar astăzi, 7 ianuarie, la o zi după Botezul Domnului, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului.
Însă pentru a înțelege sensul acestei sărbători, care nevăzut le cuprinde și pe toate celelalte închinate Înaintemergătorului Domnului, trebuie a căuta în taina cuvântului ”sobor”. Deloc străin nouă cuvântul, pentru că nu mai departe de a doua zi după Nașterea Domnului am prăznuit Soborul Maicii Domnului, acesta înseamnă ”adunare”. Adică, adunarea noastră, a tuturor, în Sfânta Biserică, în jurul Botezătorului Domnului, pentru a-i aduce cuvenita cinstire şi pentru a-L ruga să mijlocească la Cel pe Care L-a botezat în Iordan, pentru mântuirea sufletelor noastre.
Într-o lume care se vrea mai mult risipită decât ”adunată”, Biserica ne face astăzi o invitație de nerefuzat: aceea de a face parte din soborul/adunarea celor care aduc cinstirea cuvenită celui căruia Însuși Mântuitorul îi face o caracterizare unică în paginile Sfintei Scripturi atunci când îi mustră pe cei care au răstălmăcit misiunea Sfântului Ioan: „Ce-aţi ieşit să vedeţi în pustie? Au trestie clătinată de vânt? Dar de ce aţi ieşit? Să vedeţi un om îmbrăcat în haine moi? Iată, cei ce poartă haine moi sunt în casele regilor. Atunci ce-aţi ieşit? Să vedeţi un prooroc? Da, zic vouă, şi mai mult decât un proroc. Că el este acela despre care s-a scris: „Iată Eu trimit, înaintea feţei Tale, pe îngerul Meu, care va pregăti calea Ta, înaintea Ta". Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul…” (Matei 11, 8-11). Același Mântuitor care aflând de la ucenicii lui despre tăierea capului Sfântului Ioan „S-a dus de acolo singur în loc pustiu…” (Matei 14,13), pentru a fi câteva clipe numai cu sufletul celui care întreaga slujire, întreaga viață o dedicase „gătirii căilor Sale, îndreptării cărărilor Lui”.
Desigur, în cursul săptămânii fiind această ”adunare”, această sărbătoare a Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, foarte posibil ca mulți dintre noi să nu putem participa la Sfânta Liturghie, însă asta nu înseamnă că nu putem a fi ”în duhul” ei, făcând ”lumină în sufletele noastre” și ”răspândind în jurul nostru lumina”, după cum ne îndemna la Sfânta Liturghie de ieri Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.
Cum ultimele statistici arătau că aproape două milioane de români își serbează în această zi onomastica, nu putem decât să vă urăm multă sănătate, bine și folos în purtarea numelui Sfântului Ioan! La mulți ani!
”Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește” (Tropar)
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.