Încă un veteran de război s-a mutat în România din Cer. Este vorba de veteranul Ion Ceapă „un model de vitejie pentru tinerele generații și un erou al patriei”, după cum este descris de reprezentanții Departamentului relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.
La rândul lor, reprezentanții Primăriei Cumpăna au anunțat pe pagina de socializare trecerea la cele veșnice a veteranului, evocând chipul veteranului-bunic, cel mai longeviv locuitor al localității Cumpăna din Constanța: „Cumpăna a pierdut un bunic, un om curajos, un exemplu pentru tânăra generație, un luptător! Inima celui mai longeviv locuitor al comunei noastre, Ioan Ceapă, a încetat să mai bată, la aproape 105 ani.
Nea Ceapă, așa cum îl cunoșteam cu toții, a trăit o viață plină, bazată pe principii morale și credință, a muncit din greu pentru a-și câștiga traiul și niciodată nu i-a fost rușine că este fiu al satului, a cunoscut ororile războiului și încă din primele clipe de viață a fost orfan de război. Bucuria lui au fost cei patru copii, pe care i-a crescut cu iubire și dragoste de pământ, de acasă, de familie, de Dumnezeu. Pentru fiecare dintre noi, nea Ceapă a fost un model și un erou, de care ne vom aminti cu drag, mereu. Pe 30 martie, nea Ceapă ar fi împlinit 105 ani! Va fi sărbătorit cu siguranță de îngeri, acolo Sus!”.
Născut în 30 martie 1917, din tată oltean şi mamă buzoiancă, Ion Ceapă a copilărit la Periş, un sătuc din sudul Dobrogei, aproape de graniţa cu Bulgaria. A fost luat pe front în 1942, cu Regimentul 9 Călăraşi, iar la 19 ianuarie 1943, nişte schije de pe liniile sovietice i-au luat vederea la ochiul stâng. Trei luni mai târziu a fost lăsat la vatră, fiind invalid de război şi decorat cu medalia „Serviciul credincios” cu spade, clasa I.
A fost greu încercat de viață încă de la început, fiind deja orfan de război când s-a născut. Tatăl său murise cu câteva luni înainte, în bătălia de la Turtucaia din Primul Război Mondial. Când a plecat el pe front, în 1943, nici mamă nu mai avea să-i poarte grija. S-a căsătorit la 40 ani, când s-a întors din război și s-a stabilit la Cumpăna, la 5 kilometri de Constanţa.
La 30 martie 2017, la centenar, în Cumpăna a fost mare sărbătoare, ofiţeri de armată, înalte feţe bisericeşti şi alţi veterani de război mergând să-l sărbătorească.
„Nea Ceapă, așa cum îi spuneau cunoscuții, nu se plângea de nimic, deși îl supăra spatele, de la reumatism, şi capul, de la tensiune mare. Era o fire optimistă și o prezență plăcută, un adevărat exemplu de noblețe și simplitate”, au mai scris reprezentanții DRPCVP.
Foto: Primăria Cumpăna
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.