Național Cultură Ultima oră
Constantin Brâncuși, celebrat printr-un concert de muzică clasică inspirat de prietenia cu James Joyce
Constantin Brâncuși, celebrat printr-un concert de muzică clasică inspirat de prietenia cu James Joyce
13/02/2022 ⋅ 0 comentarii

Constantin Brâncuși, sculptorul român considerat unul din primii mari creatori ai artei moderne, a fost prieten cu multe personalități remarcabile. James Joyce, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea, l-a vizitat pe Brâncuși în atelierul său din Paris, iar artistul român i-a desenat „portretul-spirală”, o lucrare stilizată și abstractă considerată un adevărat simbol al lui Joyce. Inspirată de prietenia dintre cei doi mari artiști, pianista Ana Silvestru a pus în scenă un concert de muzică clasică, care va avea loc în București, la Sala Radio chiar de ziua lui Brâncuși, pe 19 februarie, începând cu ora 19:00.

„Invit publicul din România să ne fie alături pentru o seară specială, în care să ne bucurăm împreună de muzică bună. Sunt extrem de fericită că am avut ocazia să pun în scenă un concert care celebrează două personalități atât de mari, care sunt o inspirație continuă pentru orice artist, indiferent de domeniul în care activează”, a declarat Ana Silvestru.

„Concertul prieteniei dintre James Joyce și Constantin Brâncuși” are loc în contextul în care anul acesta celebrăm un secol de la publicarea celebrului roman „Ulysses” și 140 de ani de la nașterea lui James Joyce (2 februarie 1882), iar Ana Silvestru și invitații săi doresc să aducă un omagiu muzicalității remarcabile a lui Constantin Brâncuși, precum și unor teme importante din creația celor doi mari artiști: exilul, patria lăsată în urmă, dar care le-a rămas aproape, în suflet, tragedia războiului, fluiditatea și evoluția infinită a operei de artă.

Alături de Ana Silvestru, pe scena de la Sala Radio vor fi artiștii Paul Handschke – solo cellist al Orchestrei Tonhalle Zürich, violonistul Cosmin Bănică – concertmaistru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, violonistul Rafael Butaru – concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu” din București și clarinetistul Emil Vișenescu – solo clarinetist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”.

PROGRAMUL CONCERTULUI

Concertul de la Sala Radio va debuta cu Sonata a III-a „în caracter popular românesc” pentru vioară și pian a lui George Enescu – o emblemă a culturii române în care, la fel ca în „Coloana Recunoștintei fără sfârșit“, arta țărănească este ridicată la sublim.

Va urma Trio „Contraste” de Béla Bartók, o lucrare cu care Brâncuși, rafinat meloman, era familiarizat. Prin alăturarea Sonatei a III-a de George Enescu cu Trio „Contraste” publicul va putea admira două abordări diferite ale aceleiași culturi de către doi dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX.

Apoi va fi interpretată Sonata pentru violoncel și pian de Claude Debussy, una dintre capodoperele compuse în timpul Marelui Război, perioadă pe care James Joyce a petrecut-o la Zürich, unde a frecventat Cabaretul Voltaire și unde i-a cunoscut pe Tristan Tzara și Marcel Iancu.

Seara se va încheia cu Trioul pentru pian, vioară și violoncel pe teme populare irlandeze de Frank Martin, una dintre cele mai iubite lucrări inspirate de folclorul irlandez.

„Concertul prieteniei dintre James Joyce și Constantin Brâncuși” este organizat de Asociația „Ana Silvestru Classics din Zürich”, co-produs de Radio România Muzical și se va desfășura în conformitate cu toate prevederile în vigoare referitoare la organizarea spectacolelor.

Biletele pot fi achiziționate pe iabilet.ro https://s9.ro/1kd0

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.