Național Sănătate Ultima oră
Astăzi este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului
Astăzi este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului
04/02/2022 ⋅ 0 comentarii

La 4 februarie este marcată, în fiecare an, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, cu scopul de a spori gradul de informare în legătură cu problematica oncologică şi de a promova cele mai noi şi eficiente metode de prevenire şi de combatere a acestei boli.

Totodată, această zi reprezintă un prilej de a milita pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva maladiei, pentru a creşte gradul de informare a populaţiei în privinţa cancerului, notează site-ul www.worldcancerday.org, citat de Agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer - IARC) sprijină Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (Union for International Cancer Control - UICC) pentru a promova căile menite să diminueze povara globală a cancerului.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptată la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului.

"Prin creşterea gradului de prevenţie la nivel mondial, prin îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate şi sporirea activităţilor guvernamentale şi colective pot fi prevenite milioane de cazuri de cancer în întreaga lume, pot primi acces la tratament în mod egal şi echitabil toţi pacienţii oncologici, indiferent de locul unde trăiesc", precizează site-ul www.worldcancerday.org.

În fiecare an, au loc activităţi şi evenimente - în comunităţi, în şcoli, spitale, parcuri, pe stradă sau online - al căror scop este acela de a aminti că noi toţi avem un rol în reducerea impactului global al cancerului.

În 2022, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este "Close the Care&Gap. Our time to act is now", menţionează site-ul www.worldcancerday.org.

Conform datelor prezentate de site-ul amintit, cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial. Cel puţin o treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, iar 3,7 milioane de vieţi ar putea fi salvate în fiecare an prin prevenţie, prin depistarea bolii în fază incipientă şi prin tratament.

Boala este provocată de creşterea necontrolată şi multiplicarea celulelor canceroase, care pot afecta orice parte a corpului. Extinderea poate afecta şi zonele apropiate tumorii, dar pot apărea metastaze şi în zone îndepărtate. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.

Cancerul afectează anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Se estimează că în următorii zece ani numărul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane, precizează site-ul www.worldcancerday.org.

Consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV).

Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România.

Potrivit Legii 274/2015 privind declararea Zilei de luptă împotriva cancerului, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile nonguvernamentale pot acorda, cu acest prilej, sprijin material şi financiar pentru organizarea de evenimente dedicate creşterii nivelului de educaţie sanitară şi a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte această maladie. Totodată, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot realiza şi pot include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

La 10 iunie 2015, plenul Senatului a adoptat două propuneri legislative, prin care 1 octombrie a fost declarată Ziua de luptă împotriva cancerului de sân, iar 4 februarie - Ziua luptei împotriva cancerului.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 4 februarie - Ziua luptei împotriva cancerului, la 13 octombrie 2015, aceasta fiind for decizional în acest caz. În expunerea de motive a actului normativ, se arată că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris.

La 10 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului, iar Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.

Sursa: Agerpres

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.