Academia Română a inițiat şi Parlamentul României, în 2010 a adoptat legea, în semn de omagiu pentru Poetul Național, ca data de 15 ianuarie să fie dedicată Zilei Culturii Naționale.
Mihai Eminescu a cinstit Biserica Ortodoxă Română şi a numit-o aşa de gingaş şi frumos „maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului”. Așa își încep relatarea despre evenimentul de ieri, de Ziua Culturii Naționale, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române din Viena.
Ieri, 15 ianuarie 2022, s-au împlinit 172 de ani de la naşterea lui Eminescu. În faţă Bisericii Învierea Domnului şi Sf. Ap. Andrei din Viena, unde străjuieşte o falnică statuie a nemuritorului nostru Eminescu, preoţii Nicolae DURA şi Cristian Ioan POPA ajutaţi de câţiva corişti ai parohiei au săvârşit o slujbă de pomenire pentru marele poet național.
La eveniment au participat: Excelenţa Sa Dl. Emil HUREZEANU, Ambasadorul României la Viena, D-na Florentina BĂLĂŞOIU, consul general al României în Austria, Dl. Grigore SADOVICI, consul al Republicii Moldova în Austria, D-na Alexandra PANICAN, director al Institutului Cultural Viena, D-na Laura HANT, preşedinta Asociaţiei Mihai Eminescu din Viena ca şi reprezentanţi ai comunităţii române din Viena. Participanţii au trecut apoi în sala parohială unde au fost recitate poeziile ”Rugăciune”, ”Înger şi demon” (inspirată în faţa icoanei Maicii Domnului din domul vienez) şi s-a vorbit despre tinereţea vieneză a marelui nostru Eminescu.
Pomenirea genialului Eminescu la Viena se adaugă la eforturile ca 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale – să fie o sărbătoare a afirmării tuturor valorilor culturale și spirituale ale neamului român din ţară, dar şi din diaspora.
Foto: Biserica Ortodoxă Română din Viena
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.