Național Ultima oră
Este româncă, are 26 de ani și este controlor de zbor la un aeroport unde traficul aerian din două ore este cât cel de la Arad într-un an
Este româncă, are 26 de ani și este controlor de zbor la un aeroport unde traficul aerian din două ore este cât cel de la Arad într-un an
14/01/2022 ⋅ 0 comentarii

Irene Dăncăneț este româncă, din Sibiu, are 26 de ani și este controlor de zbor la un aeroport unde „traficul aerian din două ore este cât cel de la Arad într-un an”. Este vorba despre aeroportul Hamad din Doha, capitala Qatarului, votat anul trecut ca ”cel mai bun aeroport din lume”. 

De ce comparația cu Aradul? Pentru că Irene Dăncăneț, o tânără cu dorință de dezvoltare, cum este descrisă în presa locală din Sibiu, nu s-a mulțumit cu job-ul de la aeroportul din Arad și a visat la mai mult.

”Nu este un trafic foarte mare acolo, îmi doream ceva mai mult, mai multe avioane de dirijat, un aeroport mare. Aveam CV-ul pe un site de job-uri, iar când am primit un mesaj de la cineva din Doha am crezut că este o glumă. Dar, după câteva ore am zis să răspund totuși, că poate ratez o șansă. Mi-a plăcut abordarea lor, am discutat, iar acum câteva săptămâni am fost acolo pentru interviu și examene. Am dat un test pe simulatorul de acolo. Am avut 40 de decolări și 30 de aterizări într-o oră, ceea ce este enorm față de ce făceam la Arad. Dar, m-am descurcat, am luat toate testele, iar peste două săptămâni plec la Doha”, a spus Irene, conform oradesibiu.ro

Chiar dacă va lucra la unul din cele mai mari aeroporturi din lume, sibianca nu are emoții.

 ”Mi-a trecut la un moment dat un gând, dar l-am alungat repede. Știu că sunt bine pregătită, stăpână pe mine, știu că mă voi descurca. Este un aeroport foarte mare, într-adevăr, traficul aerian de aici din două oare este cât cel de la Arad într-un an. Este o aterizare la fiecare 60 de secunde, deci atenția și concentrarea trebuie să fie la cote maxime. Dar, este o provocare și sunt pregătită pentru ea”, a mai spus Irene Dăncăneț, conform aceleiași surse. 

Irene provine dintr-o familie care are afaceri la Sibiu și a urmat Facultatea de Management pentru a-și ajuta părinții. Faptul că astăzi este controlor de zbor la „cel mai bun aeroport din lume” și nu „într-o corporație, ca un roboțel” se datorează mamei sale care văzuse la știri că se fac angajări la Romatsa și i-a spus că ar vedea-o controlor de trafic aerian. Deși asta se petrecuse mai de mult, în perioada liceului, Irene și-a amintit la timpul potrivit astfel încât atunci când a auzit că se fac recrutări să își depună dosarul.

Întregul proces, a povestit sibianca, a durat un an, iar dosarul ei făcea parte dintre cele 2.700 depuse de candidați. După ce a fost acceptată, a urmat un an de școlarizare la Constanța unde, într-un ritm alert, a învățat meteorologie, navigație, managementul traficului aerian.

 „Nu aveai voie să iei sub 7,50 decât o dată. A doua oară pleci acasă”, a povestit Irene pentru aceeași publicație.

După anul de școlarizare s-au făcut repartițiile, iar sibianca a ajuns la aeroportul din Arad. De aici, la un aeroport unde traficul aerian din două ore este cât cel de la orașul de pe Mureș într-un an.


Foto: orsadesibiu.ro


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.