Național Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
Ziua Culturii Naţionale, marcată printr-un Concert extraordinar susţinut de Alexandru Tomescu şi Orchestra UVT
Ziua Culturii Naţionale, marcată printr-un Concert extraordinar susţinut de Alexandru Tomescu şi Orchestra UVT
12/01/2022 ⋅ 0 comentarii

Orchestra Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest Timişoara (UVT) va susţine sâmbătă, alături de violonistul Alexandru Tomescu, la Filarmonica Banatul, un Concert extraordinar de muzică simfonică românească dedicat Zilei Culturii Naţionale.

Evenimentul va fi transmis în direct pe canalele TVR Timişoara şi TVR3, de la ora 19,00, a anunţat, miercuri, UVT într-un comunicat remis Agerpres.

Regalul de muzică simfonică românească oferit timişorenilor de către Universitatea de Vest Timişoara este înnobilat şi de prezenţa în postură solistică a maestrului Alexandru Tomescu, conferenţiar universitar la Facultatea de Muzică şi Teatru, iar conducerea muzicală va fi realizată de lectorul universitar Sebastian Felea.

Concertul a avut loc pentru prima dată într-o zi cu mare încărcătură simbolică, Ziua Naţională a României, în în prestigioasa sală "Petrassi" din "Auditorium Parco della Musica" din capitala Italiei, unde se află una dintre cele mai mari comunităţi româneşti din diaspora.

"Concertul susţinut în această zi specială de Orchestra Facultăţii de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara este un prilej de a simţi frumuseţea culturii române, mereu diversă şi îmbogăţită de un spirit multietnic. Cei prezenţi în sala de concerte a Filarmonicii Banatul vor avea în faţă una dintre cele mai tinere orchestre din ţară, iar răsplata nu va întârzia să apară, pentru că energia şi dăruirea acestor tineri sunt realmente impresionante. Concertul dedicat Zilei Culturii Naţionale este evenimentul de debut din seria activităţilor culturale desfăşurate sub egida 'La UVT, Cultura e Capitală!' din acest an. În 'Capitala' noastră, nimic nu este mai important decât să fim uniţi prin artă. Să fim, aşadar, împreună, bucuroşi şi luminaţi de armonia muzicii!", a declarat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Programul concertului cuprinde lucrări de Marţian Negrea (Tarantella din Suita prin Munţii Apuseni), George Enescu (Giga din Suita nr. 2 pentru orchestră în Do major, op. 20; Balada pentru vioară şi orchestră, op. 4a. Solist, Alexandru Tomescu), Ciprian Porumbescu (Balada pentru vioară şi orchestră. Solist, Alexandru Tomescu), Constantin Dimitrescu (Dans ţărănesc. Solist, Alexandru Tomescu), Bela Bartok (Dansuri populare româneşti), Paul Constantinescu (Olteneasca), Tiberiu Brediceanu (Patru dansuri româneşti).

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.