Național Cultură Ultima oră Externe
Copiii românilor de pretutindeni, invitați să participe la un Concurs de creație dedicat lui Mihai Eminescu
Copiii românilor de pretutindeni, invitați să participe la un Concurs de creație dedicat lui Mihai Eminescu
11/01/2022 ⋅ 0 comentarii

Copiii românilor de pretutindeni sunt invitați să participe la concursul de creație „Mihai Eminescu și rugăciunea în spiritualitatea poporului român de pretutindeni”, organizat de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

Activitatea a fost inițiată în contextul Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie 2022) și a Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău și Inspectoratul Școlar Județean Neamț, cu unitățile de învățământ și parohiile din diaspora.

Pot participa copii din clasele I-VIII, beneficiari ai programelor sociale şi educaţionale derulate în Centrele de zi pentru copii (ale parohiilor și ONG-urilor eparhiale) din cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, cât și copiilor din diaspora care îndrăgesc opera eminesciană.

Scopul concursului este să valorizeze opera eminesciană și spiritualitatea în viaţa elevilor de gimnaziu din eparhie și diaspora.

Interacţiunea dintre participanţi se va face printr-un eveniment cultural organizat online vineri, 14 ianuarie 2022, de la ora ora 19,00, pe platforma ZOOM.

Participanţii care doresc să recite o poezie sau să ofere un scurt recital de muzică pe versurile poetului sunt rugaţi să anunţe organizatorii până  joi, 13 ianuarie 2022, ora 20,00.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Poeziile propuse ca sursă de inspiraţie pentru concursul eminescian sunt:

 • „Rugăciune”;
 • „Doină”;
 • „Scrisoarea I”;
 • „Scrisoarea a III-a”
 • „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” ;
 • „La steaua” ;
 • „Luceafărul” ;
 • „Rugăciunea unui dac” ;
 • „Memento mori”;
 • „Povestea magului călător în stele”;
 • „Mai am un singur dor” ;
 • „Dumnezeu și om” ;
 • „Împărat și proletar”,
 • „Egipetul” ;
 • „Mureșanul”.

Înscrierea creațiilor copiilor se poate face până în data de 12 ianuarie 2022  – inclusiv, la adresa de email sectorsocialarb@yahoo.com;

Regulamentul concursului

Pentru categoria ,,artiştii mici” – clasele I-IV:

Realizarea unui desen reprezentativ asociat unei poezii cu tematica rugăciunii dintre cele propuse mai sus. În 3-7 rânduri se va argumenta motivarea alegerii poeziei, ce reprezintă desenul din punct de vedere artistic şi ce transmite el.

Pentru categoria ,,artiştii mari” – clasele V-VIII (la alegere unul dintre cele trei subpuncte):

Realizarea unei compuneri care să prezinte frumuseţea spiritualității în poezia eminescienă, raportându-se la una sau mai multe din poeziile indicate (se va preciza şi poezia/poeziile la care se face referire);

Alegerea de 5-7 structuri/expresii frumoase din poeziile propuse şi introducerea acestora într-o compunere cu tema rugăciunii;

Realizarea unei poezii/a unei compuneri cu tematicile rugăciunii și ale spiritualității în memoria marelui poet, ca omagiu adus lui Mihai Eminescu.

Premiile vor consta în cărți ale poetului Mihai Eminescu, diplome și alte surprize.

Detalii de conectare pentru evenimentul de vineri:

Join Zoom Meeting

Topic: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Time: Jan 14, 2022 19:00 Bucharest

Join Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/88158546256?pwd=dzJJT3ErT3BLUlN5bkJkcnRjT0JvQT09

Meeting ID: 881 5854 6256

Passcode: EMINESCU

Mai multe informații la:

Email: sectorsocialarb@yahoo.com

Telefon: 0741055164 (Ariton Oana – asistent social, Asociaţia „Sf. Voievod Ştefan cel Mare – Hârja”)

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.