Național Ultima oră Externe
O placă mortuară cu monograma Regelui Mihai, aruncată sau îngropată în anii ocupației bolșevice, descoperită într-o râpă din Basarabia
O placă mortuară cu monograma Regelui Mihai, aruncată sau îngropată în anii ocupației bolșevice, descoperită într-o râpă din Basarabia
09/01/2022 ⋅ 0 comentarii

O placă mortuară cu monograma Regelui Mihai, laurii victoriei, crucea ortodoxiei și un text care amintește despre eliberarea Basarabiei, aruncată sau îngropată în anii ocupației bolșevice, a fost descoperită într-o râpă din Basarabia.

„Sângele eroilor români strigă de sub mormânt!”, așa își încep relatarea emoționantei descoperiri reprezentanții „Monumentele Basarabiei furate” pe pagina de socializare. Este vorba despre o placă mortuară cu monograma Regelui Mihai care a fost lăsată în localitatea Cucuieții Vechi de soldații Armatei Regale Române, iar ulterior aruncată sau îngropată în anii ocupației bolșevice. 

„Zilele trecute, domnul Marcu Anatolie m-a sunat să îmi spună că în satul Cucuieții Vechi, raionul Râșcani, a fost găsită o piatră pe care e scris ceva despre Armata Română.

Astăzi am fost în această comună, și Primarul Constantin Păduraru mi-a prezentat o placă de piatră, care a fost recent găsită de doi oameni chercheliți, într-o râpă din sat. Piatra fusese aruncată sau îngropată în anii ocupației bolșevice, iar acum Dumnezeu a scos-o de sub huma Basarabiei.

Aceste plăci erau lăsate de soldații Armatei Române prin localitățile unde treceau și unde erau înmormântați eroii dezrobitori. Astfel de plăci am găsit anterior la Pârjota, Moșeni și Boroseni, sate prin care trecea drumul militar de la Costești spre Edineț. Placa poartă și monograma Regelui Mihai I al tuturor românilor. Laurii victoriei, crucea ortodoxiei și un text care amintește despre eliberarea Basarabiei.

Ceva care te cutremură. E o lucrare tainică, e sângele eroilor care strigă de sub mormânt și suferă din cauza uitării și a indiferenței noastre. Eroii nu mor niciodată!”, au relatat reprezentanții Monumentele Basarabiei Furate.


Foto: Facebook / Monumentele Basarabiei Furate 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.