Astăzi, 8 ianuarie, comunitatea din Chișineu-Criș, Arad, l-a condus pe drumul veșniciei pe ultimul veteran de război din această localitate.
Maiorul în retragere Petru Caba avea 98 de ani.
„Fiu al localității noastre, dar și al Bisericii noastre Strămoșești, Maiorul (r) Caba Petru rămâne un adevărat reper moral, model de credință statornică și iubire jertfelnică pentru Neam și Țară! Bunul Dumnezeu să-l facă părtaș Veșnicei Sale Împărății și să așeze sufletul său în Lumina în care a crezut în întreaga sa viață!”, a transmis Părintele Daniel Dumitru, preot paroh în Chișineu-Criș.
Născut în 1923, tânărul de doar 21 de ani a fost recrutat în armată în anul 1944, alături de alți chișeuani, nădăbani și tineri din Grăniceri și Șiclău.
Într-un interviu acordat pentru Mișcarea Chișeuană, Veteranul nostru povestea despre înrolare spunând că s-au prezentat la Caransebeș, unde au fost instruiți timp de două săptămâni. Era foarte cald afară și fiindcă nu erau mulți bani pentru echipamentele soldaților („n-o fost haine”), multe zile au stat doar în „chiloți și încălțați cu papuci de lemn”.
O amintire hazlie avea Veteranul despre ziua în care trebuiau să plece de acasă, o zi ploioasă în Criș. Prietenul său Pagubă Petre, văzând vremea urâtă, i-a spus mamei sale ca „ploaie (ploua) afară și nu mere (merge) la război”.
A fost detașat la Ploiești Vest, loc spre care au călătorit în „bou-vagoane” de tren, dar care în loc de bănci aveau baloți de paie.
Având pregătire profesională (electrician, angajat încă din 1942 la Uzina Electrică Chișineu-Criș) a primit sarcini in ”contingentul 45 - antiaeriană”, contingent responsabil cu detectarea avioanelor inamice (avioanele americane care in 1944 au bombardat masiv Ploieștiul, unde erau rezervele de combustibil ale armatelor romane și germane) și transmiterea imediată a datelor către bateriile antiaeriene pentru a contracara atacurile. În plus, din buncărele echipate cu tehnologia militară a vremii mai trebuiau să direcționeze niște proiectoare imense care luminau cerul Ploieștiului pentru a observa avioanele armatei americane. Cu mândrie, domnul Caba spunea că a fost instruit la școala de radiotelegrafie și știa codul Morse „ca pe Tatăl Nostru”,
În grupa dânsului erau 21 de soldați. 20 dintre ei au murit în noaptea în care locația lor a fost bombardată. El singur a scăpat, fiindcă era sub chepeng (ușa de pivniță, așezată orizontal la nivelul podelei, cu care se închide intrarea), practic era în buncăr în momentul bombardamentului.
Povestea cu mândrie Veteranul și despre întâlnirea cu Regele Mihai: „O venit călare pe cal alb, am dat mâna cu el pe calea 13 Septembrie, chiar la capăt”.
La eliberarea din armată, s-a întors cu trenul până în Arad, iar de aici a ajuns până la Criș pe jos. Și-a reluat locul de muncă la Uzina Electrică, loc din care a ieșit la pensie după 48 de ani.
Astăzi, Veteranul de război Petru Caba, ultimul veteran din Chișineu-Criș, a luat calea veșniciei, înrolându-se în Armata Veteranilor din România din Cer.
Dumnezeu să ni-l odihnească în pace!
„Pe eroii și luptătorii români, din toate timpurile și din toate locurile, căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, pentru apărarea Țării, pentru libertatea și demnitatea poporului român, pentru întregirea Neamului și pentru slava Sfintei noastre Biserici, pomenește-i Doamne întru Împărăția Ta!”
Foto: Facebook / Daniel Dumitru / Mișcarea Chișeuană
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.