Pe parcursul ultimilor ani, arheologi de la Complexul Muzeal Arad, Institutul de Arheologie din Cluj-Napoca al Academiei Române, Universitatea Goethe din Frankfurt au desfășurat o serie de cercetări menite să aducă la lumină misterul fortificației de la Sântana-Cetatea Veche.
"Săpăturile din ultimii cinci ani s-au concentrat cu precădere asupra dezvelirii impresionantelor fortificații, vizibile pe teren și în zilele noastre. O parte a eforturilor noastre s-a concentrat și asupra investigării celei mai mari clădiri din epoca bronzului european. De fapt avem de-a face cu patru clădiri suprapuse, construite în același loc, pe parcursul a 200 de ani. Cea mai mare clădire, care este și cea mai nouă, are o suprafață de aproximativ 1700 m2. Pe parcursul anului 2021 echipa de cercetare arheologică a dezvelit o parte din cea mai veche clădire. Aceasta delimitează un spațiu interior de aproximativ 350 m2, pereții fiind ridicați pe o structură de lemn și lut. În interiorul clădirii au fost descoperite numeroase artefacte și alte dovezi ale unei utilizări intense. Mai mult, una dintre podele de lut a fost decorată printr-un frumos ornament geometric.
Descoperirile arheologice efectuate până în prezent la Sântana-Cetatea Veche oferă o nouă perspectivă asupra realităților politice și socio-economice ale epocii bronzului din această parte a Europei" - dr. VICTOR SAVA, arheolog expert.
La săpăturile arheologice din 2021 au participat:
Imagine şi montaj: Nelu Scripciuc
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.