Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) Biserica ”Sfântul Nicolae” din Șofronea și-a serbat astăzi hramul. „Să fim și noi milostivi unii cu alții”, a îndemnat PS Emilian
(FOTO) Biserica ”Sfântul Nicolae” din Șofronea și-a serbat astăzi hramul. „Să fim și noi milostivi unii cu alții”, a îndemnat PS Emilian
06/12/2021 ⋅ 0 comentarii

„Iubiți credinciosi, luni 6 decembrie cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul Bisericii noastre,  avem bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Emilian Crisanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului! Programul slujbei începe la ora 9:00 cu Utrenia, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească! Vă așteptăm cu drag!”, anunța Părintele Paroh Han Gheorghe – Marian, din Șofronea, ieri, pe pagina de socializare.

Iar în această dimineață, dimineața de Sfânt Nicolae, avea să ne dezvăluie numărul credincioșilor care au răspuns chemării de împreună-rugăciune într-o zi de mare bucurie pentru comunitatea din Șofronea. O comunitate care își are originile în anul 1927, iar biserica în jurul căreia s-a adunat, și în care astăzi am pășit pentru prima dată, este construită între anii 1938-1942. Și nu putem decât să ne gândim că Sfântul Nicolae nu a făcut altceva atunci decât să sădească gândul bun al acestei construcții tocmai pentru ca ea să fie candelă aprinsă în anii grei ai comunismului care urmau a veni peste România. 

Construită fiind, așadar, în perioada interbelică, nu mare ne-a fost mirarea ca imediat ce am pășit în taina ei să descoperim în Tronul Arhieresc un tablou cu Regele Mihai. O bucurie și continuitate a zilei de ieri, când Majestatea Sa a fost pomenit la 4 ani de la trecerea la cele veșnice, în Parohia Șega I din Arad.

Revenind la biserica din Șofronea, vrem musai a menționa că este făcută din cărămidă. Iar acest aspect, poate de multe ori trecut cu vederea, nu poate decât să ne ducă cu gândul chiar la chipul celui astăzi prăznuit, Sfântul Nicolae. Sfânt care prin ”cărămizile” credinței, bunătății, blândeții, dreptății și adevărului construiește biserici văzute și nevăzute, de peste 1.500 de ani, în sufletele tuturor celor care au încercat a-i înțelege taina. 

Deși o zi mohorâtă, Liturghia Arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a fost ca o îmbrățișare a bucuriei, cu atât mai mult cu cât mai multe clase de elevi au venit împreună cu doamnele profesoare „acasă la Sfântul Nicolae” pentru a-i mulțumi pentru darurile primite. 

FOTO: Ea este Nicoleta, singura sărbătorită aflată astăzi în Biserica din Șofronea și căreia Preasfințitul, împreună cu toți cei prezenți, i-a cântat ”La mulți ani!”

Acasă la Sfântul Nicolae, biserica, o altfel de școală. Iar pentru a întări această idee nu trebuie decât să amintim că primul preot al acestei parohii a fost învățătorul Gules Vichentie, care nu a făcut altceva decât să ducă mai departe Cuvântul Învățătorului Hristos, ocrotit fiind în această lucrare de Sfântul Ierarh Nicolae, un vrednic, înțelept și milostiv învățător. Iar Liturghia de astăzi, prin momentul predicii, nu a făcut altceva decât să ni-l descopere și pe Preasfințitul Părinte Emilian în postura de învățător al prichindeilor aflați în biserică. Le-a explicat, i-a întrebat, i-a pus să colinde, au rostit împreuna Tatăl nostru, le-a dăruit iconițe cu Sfântul Nicolae, totul într-un frumos și firesc dialog dascăl-învățăcei. 

„Suntem în inima sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae și cunoaștem, cel puțin la prima vedere, faptul că Sfântul Nicolae a fost un om bun. A fost un slujitor bun al Bisericii și a fost un om bun. L-a iubit pe Dumnezeu și i-a iubit pe oameni, i-a iubit pe copii și a făcut multă milostenie. Ascultând Evanghelia de astăzi, am văzut că nu vorbește nimic Evanghelia de Sfântul Nicolae. De obicei, pericopele din Evanghelie care se citesc în zilele de prăznuire ale sfinților nu vorbesc despre sfinți, pentru că sfinții au trăit după Mântuitorul Hristos și s-au împărtășit cu Harul lui Dumnezeu. Dar fiecare text al Evangheliei are o legătură cu sfântul din ziua respectivă. Iar în Evanghelia de astăzi, vorbește Sf. Evanghelist Luca despre un episod în care Mântuitorul, stând într-un loc șes, a venit la el mulţime mare de popor din toată Iudeea, din Ierusalim şi de pe ţărmul Tirului şi al Sidonului, pentru a-L asculta și pentru a se vindeca de bolile lor. Este ceea ce dă mărturie Sf. Ev. Luca înainte de a prezenta câteva cuvinte rostite de Mântuitorul în Predica de pe Munte: Fericiți cei săraci cu duhul, Fericiți cei milostivi, Fericiți cei blânzi... . Sfântul Ierarh Nicolae pe care în prăznuim astăzi se identifică foarte bine cu cuvintele și învățătura Domnului Hristos. Pentru că el s-a împărtășit de Harul lui Dumnezeu și vindeca o mulțime de oameni. Chiar din timpul vieții a făcut o mulțime de minuni: a oprit furtunile, a salvat corăbieri de la înec, a salvat oameni de la moarte, a înviat chiar tineri cu putere de la Dumnezeu. Sfântul Nicolae a fost un bun creștin, un bun copil care s-a arătat a fi ales de Dumnezeu, pentru că nu mânca miercurea și vinerea, o lăsa pe mama sa să îl alăpteze numai de la sânul drept. De aici, din copilărie începe lucrarea Sfântului Nicolae, după cum cunoaștem din viața sa. 

Sfântul Nicolae a fost un urmaș demn al Mântuitorului Hristos, învrednicit pentru viața sa frumoasă, curată, cu multe daruri pe care le-a pus în practică. De aceea, prin Evanghelia ascultată astăzi, transpar virtuțile cultivate de Sfântul Ierarh Nicolae în viața lui: bunătatea, milostivirea, puterea vindecătoare, și celelalte lucrări pe care Dumnezeu le-a săvârșit prin el. Îl iubim pentru că este un Sfânt bun, milotiv, mult iubit de copii. Prin exemplul vieții sale ne îndeamnă să ne ajutăm unii pe alții. Bunătatea și milostivirea ne aseamănă cu Dumnezeu. Să fim și noi milostivi unii cu alții, buni, iubitori, înțelegători și așa să ne bucurăm de lucrarea și prezența Sfântului Nicolae în viața noastră. La mulți ani tuturor celor care purtați numele Sfântului Nicolae!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.


6 decembrie 2021, Liturghie Arhierească în biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae la Șofronea, bucurie și comuniune, care au făcut chiar dintr-o zi cu o vreme nu tocmai prietenoasă una luminoasă și plină de dar. Și pentru că vorbim de daruri și de bucuria sădită în ceilalți prin ele, pentru a înțelege, putem lesne privi ochii acelei Mame din Șofronea, care astăzi a primit buchetul cu flori de la Preasfinția Sa. Chiar în imaginea de mai sus. 

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.