Național Social
Amenzi mai mici pentru bicicliștii care încalcă regulile de circulație
Amenzi mai mici pentru bicicliștii care încalcă regulile de circulație
23/12/2019 ⋅ 0 comentarii

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, decretul de promulgare a legii care prevede reducerea amenzilor pentru bicicliști. Astfel, în loc de amenzi cuprinse între 870 lei și 1.160 lei, bicicliștii vor plăti pentru nerespectarea normelor de circulație amenzi cuprinse între 580 lei și 725 lei.

Legea modifică şi completează OUG 195/2002, în sensul modificării sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni.

„În loc de amenzi cuprinse între 870 lei și 1.160 lei, nivel considerat drept exagerat chiar și de către polițiști, Codul rutier va prevede pentru nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor amenzi cuprinse între 580 lei și 725 lei”, arată, într-un comunicat de presă, parlamentarii USR care au inițiat proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților în calitate de for legislativ decizional.

Modificarea legii prevede ca nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor să nu mai fie sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (6-8 puncte-amendă), ci cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4-5 puncte-amendă), scrie Mediafax.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, sancțiunile mai mari au ca efect descurajarea utilizării bicicletei de către cei pentru care aceasta reprezintă un mijloc de transport alternativ.

De asemenea, parlamentarii USR susțin că reglementarea va avea efecte benefice asupra sănătății, a poluării și a traficului.

Propunerea legislativă a fost inițiată de către deputaţii USR Sergiu Cosmin Vlad, Cosette Chichirău, Vlad Duruş, Iulian Bulai şi senatorul USR Adrian Wiener.

Sursa: digi24

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.