Național Cultură Ultima oră Externe
Monument dedicat Eroilor Armatei Române, reinaugurat și sfințit la Chișinău
Monument dedicat Eroilor Armatei Române, reinaugurat și sfințit la Chișinău
26/10/2021 ⋅ 0 comentarii

De Ziua Armatei Române, la Chișinău a fost reinaugurat și sfințit monumentul dedicat Eroilor Armatei Române „Cișmeaua general Georgescu P. Ion”, situat în Parcul Valea Morilor. Monumentul, distrus în timpul regimului bolșevic, a fost renovat datorită unui proiect inițiat de Asociațiile „Monumentum” și „ASCOR” Iași încă în 2017, notează deschide.md.

Monumentul „Cișmeaua general Georgescu P. Ion” a fost sfințită de un sobor de preoți de la Iași, Suceava și Chișinău, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

Monumentul a fost ridicat pentru prima dată în anul 1937, la 20 de ani de la luptele de la Mărăști și Mărășești, de către generalul Ion Pavel Georgescu.

În prezent, acesta comemorează și victimele regimului stalinist, români care au fost uciși în subsolul fostului Consulat al Italiei de la Chișinău, în Casa Mareșal Badoglio. Pe monument se vor găși trei plăci cu numele cunoscute ale persoanelor ucise în acel loc, în anul 1941.

Foto: Deschide.md

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.