Național Utile Ultima oră
Alertă alimentară! Lămâi importate din Turcia, depistate cu doze mari de pesticide
Alertă alimentară! Lămâi importate din Turcia, depistate cu doze mari de pesticide
20/10/2021 ⋅ 0 comentarii

Pe platforma europeană a Sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje, România a fost notificată în legătură un nivel de concentrație mare de pesticide la fructele importate din Turcia.

Conform Asociației Pro Consumatori (APC), interogarea referitoare la lămâi a relevat următoarele rezultate:

1. Patru notificări de informare transmise de România pentru fructul „lămâie” în baza analizelor realizate de comercianți, valorile găsite la fungicidul procholoraz din loturile de lămâi analizate fiind mai mari decât limita maxim admisă (0,03 mg/kg) pentru acest pesticid de 32 ori în data de 22 septembrie 2021, de 40 ori în data de 1 septembrie 2021, de 63 ori în data de 2 septembrie 2021 și de 75 de ori în data de 2 septembrie 2021.

2. Opt notificări de respingere la frontieră transmise de Bulgaria în baza analizelor realizate de autoritatea de siguranță alimentară prin intermediul cărora s-au identificat următoarele depășiri ale nivelului de pesticid prochloraz în următoarele citrice:

– La portocale de 41 ori în data de 2 ianuarie 2021, la mandarine de trei ori în data de 2 ianuarie 2021, la portocale de 65 de ori în data de 7 ianuarie 2021, la mandarine de 47 de ori în data de 17 ianuarie 2021, la lămâi de 47 de ori în data de 1 februarie 2021, la lămâi de 35 de ori în data de 8 februarie 2021, la portocale de 56 de ori în data de 5 august 2021, la portocale de 56 de ori în data de 6 august 2021.

”Studiile realizate pe animale de laborator au dus la concluzia ca ficatul este organul țintă principal al pesticidului prochloraz, fapt care duce la declanșarea cancerului hepatic la persoanele care consumă legume/fructe tratate cu acest pesticid.

Totodată, există studii pe animale de laborator care demonstrează că acest pesticid produce și efecte endocrine perturbatoare, cum ar fi afectarea funcției endocrine a organelor de reproducere, a pancreasului, hipofizei, epifizei, hipotalamusului afectând producția de hormoni a organismului în sensul determinării unor disfuncții a organelor afectate prin deficit sau exces de hormoni, fapt care conduce la apariția unor boli cronice grave”, arată experții APC.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.