Național Cultură Religie Ultima oră
Sfântul Ștefan cel Mare ar putea fi declarat erou național și patron al culturii române
Sfântul Ștefan cel Mare ar putea fi declarat erou național și patron al culturii române
13/10/2021 ⋅ 0 comentarii

Un proiect prin care Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt ar putea fi declarat erou național și patron al culturii române a fost depus la Senat pentru dezbatere în 15 septembrie. 

Această inițiativă legislativă ar institui ziua de 2 iulie ca zi națională dedicată sfântului. 

Românii îi celebrează prin lege pe Tudor Vladimirescu, Avram Iancu și alți eroi naționali, însă nu și pe Ștefan cel Mare! Domnitorul Moldovei trebuie să aibă o zi a lui recunoscută prin lege, pentru că UNUL este Ștefan cel Mare pentru noi, românii”, a scris pe pagina de socializare inițiatoarea, Oana Bulai, deputat de Neamț, conform Basilica.ro 

În proiect se menționează: „Se declară erou național și patron istoric al culturii românești Ștefan al III-lea Mușat, Domnitor al Moldovei, supranumit Ștefan cel Mare, pentru rolul său marcant în istoria poporului român și prezervarea identității creștin-ortodoxe românești. Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 iulie și pot fi marcate de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific, utilizând fondurile disponibile din bugetul propriu. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor”. 

Expunerea de motive, mai precizează Basilica, enumeră realizările domnitorului, de la acțiunile militare și politice care au marcat întregul continent european, până la patronajul cultural, care a marcat patrimoniul material și moștenirea culturală a românilor. 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.