Național Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
Centenarul nașterii Regelui Mihai I al României. Uniforma regală de aviație
Centenarul nașterii Regelui Mihai I al României. Uniforma regală de aviație
12/10/2021 ⋅ 0 comentarii

Dedicăm acest articol regelui Mihai I, care a purtat România în suflet întreaga sa viață. În cadrul Proiectului de istorie vie „Uniforma militară, simbol al regalității românești”, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” readuc în memoria posterității imaginea regelui Mihai I, din perioada celei de-a doua domnii (1940-1947), printr-o uniformă a Aeronauticii Regale Românești cu însemnele gradului de Mareșal, demnitate deținută de Regele Mihai I.  

Descrierea, compunerea și portul uniformei: veston, pantalon și coifură confecționate din stofă de culoare gri-bleu.  

Vestonul se încheie la un rând, cu patru nasturi metalici aurii, pe piepți, la partea superioară, sunt aplicate două buzunare cu clape, în partea inferioară două buzunare cu clape, revere ascuțite cu petlițe de culoare bleu-ciel și frunze de stejar aurii brodate. Pe mâneca vestonului sunt aplicate însemnele gradului de Mareșal, galoane galbene din care ultimul galon are un ochi în formă de romb (simbolizând „turul de pistă”), brodate cu fir auriu. Mâneca se încheie cu un rând de trei nasturi aurii mici. Eghilet auriu cu accesorii, baretă cu decorații, insignă militară de pilot aviator, cămașă albă și cravată neagră, curea confecționată din stofă.  

Coifura este compusă din șapcă, având calotă confecționată din material textil, cozoroc negru întărit pe care sunt aplicate două rânduri de frunze de stejar și emblemă (cuc) brodată, formată dintr-o acvilă cu aripile drepte, deschise lateral. Vara se putea adăuga peste calotă un material textil subțire, de culoare alb.  

Pantalonul este confecționat din stofă, are croiala dreaptă, având aplicate în părțile laterale dublu lampas de culoare bleu-ciel și două buzunare montate în cusăturile laterale. Pantofi de piele, de culoare neagră. Așa cum putem vedea în fotografiile de epocă, regele Mihai I al României, a îndrăgit foarte mult această uniformă militară, purtând-o nu doar cu ocazia vizitelor pe front sau ceremonii regale, ci și în ziua nunții. 

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.