Național Învățământ Social Ultima oră
Oameni de bine. Clacă pentru recondiționarea unei șure vechi de peste 150 de ani, în scop educativ
Oameni de bine. Clacă pentru recondiționarea unei șure vechi de peste 150 de ani, în scop educativ
11/10/2021 ⋅ 0 comentarii

Oameni de bine. Clacă în Apuseni pentru recondiționarea unei șure vechi de 150 de ani, în scop educativ.

O organizație neguvernamentală reface o șură veche de peste 150 de ani din Munții Apuseni, căreia vrea să îi dea o destinație educativă.

Proiectul ”Școala Trimitoare” înseamnă la Întregalde, pe culmile Trascăului, înființarea unei tabere școlare unde cei mici să experimenteze viața simplă a satului arhaic, în natură. Pentru aceasta este nevoie de repararea clădirii foarte vechi și dotarea acesteia cu obiectele necesare.

Un prim pas este reprezentat de reconstruirea acoperișului de paie, prin metoda patentată din moși-strămoși. Pentru aceasta, la Întregalde a fost organizată recent prima ”clacă” după mai bine de 15 ani. Mai multe persoane, majoritatea locuitori ai satului, s-au adunat pentru a da o mână de ajutor la realizarea noului acoperiș.

După aproximativ 80 de ani de când a fost acoperită ultima oară, a venit timpul să-i dăruim șurii noastre un nou acoperiș. Nici unul din bătrânii satului nu își mai amintește nici măcar când a fost mutată clădirea, ceea ce înseamnă că are, probabil, o vechime de peste 150 de ani. Cu toate acestea, lemnul de fag încă se ține bine și nu sunt probleme mari la structură, ceea ce face ca șura să merite să fie acoperită. Având în vedere că face parte dintr-un peisaj deloc alterat de viața modernă, fără drum de mașini sau curent electric, nu putem să o acoperim cu altceva decât cu paie, care se potrivesc perfect cu cadrul natural”, susține Paul Dărășteanu, inițiatorul proiectului din Trascău, conform ziare.com.

Cum se realizează un acoperiș de paie

Tehnica realizării unor acoperişuri din paie nu este una simplă şi implică chiar unele riscuri, ţinând cont că se lucrează uneori la înălţimi de aproximativ 10 metri, fără nicio asigurare. Pentru ca un acoperiş să reziste intemperiilor, de la furtuni la iernile grele, cu multă zăpadă, panta lui trebuie să fie mai mare de 60 de grade, astfel încât apa să se scurgă rapid.

Paiele trebuie tăiate cât mai lungi, de preferat manual, în perioade ale zilei care nu sunt foarte călduroase, dimineaţa sau chiar noaptea, astfel încât ele să nu fie uscate şi să nu se fărâmiţeze la tăiere. Structura de susţinere a acoperişului moţesc se face, în zona Munţilor Apuseni, din lemn de brad şi de fag folosindu-se cuie de lemn.

Acoperişurile au fost perfecţionate de veacuri. Trebuie construite la un unghi precis, în funcţie de înălţimea lor, dar cu grijă ca tot acoperişul să nu se năruie. Paiele din care sunt construite sunt, de cele mai multe ori, din secară, culese în momente speciale, toamna. Atunci spicul este mai lung şi mai rezistent. Se ştie bine că spicul de la munte este cel mai bun. Aşa au ajuns să reziste şi mai bine de un secol.

Foto: Scoala Trimitoare

Sursa: ziare.comRedacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.