Național Cultură Ultima oră Externe
Un secol de teatru românesc în Basarabia. Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău a împlinit 100 de ani de la înfiinţare
Un secol de teatru românesc în Basarabia. Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău a împlinit 100 de ani de la înfiinţare
11/10/2021 ⋅ 0 comentarii

Un secol de teatru românesc în Basarabia. Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău a împlinit zilele trecute 100 de ani de la înfiinţare.

Centenarul Teatrului "Mihai Eminescu" din Chişinău a fost marcat printr-un program special. Evenimentul a început cu dezvelirea bustului scritorului Bogdan Petriceicu Hasdeu, o replică după lucrarea sculptorului Dimitrie Paciurea. Opera simbolizează geneza instituţiei.

Actorii teatrului naţional spun că pereţii instituţiei poartă memoria unor  generaţii de figuri legendare, care au făcut istorie pe scenă. La eveniment au participat oameni de artă, autorităţi şi iubitori de teatru de pe ambele maluri ale Prutului. Apariaţia primul teatru românesc în Basarabia a fost o mişcare artistică care a schimbat istoria.

Prezentă la eveniment, preşedintele Maia Sandu a mulţumit actorilor pentru munca titanică. În semn de apreciere a oferit titluri onorifice unor personalităţi ale teatrului naţional.  

De-a lungul anilor, au fost montate peste 731 de piese, timp în care au fost stabilite parteneriate artistice cu mai multe instituţii de cultura din România. Teatrul Naţional Mihai Eminescu a promovat valorile şi tradiţiile româneşti iar piesele puse în scenă, unele cu o profundă încărcătură istorică, sunt apreciate de spectatori.

Deschiderea teatrului, pe 6 octombrie 1921, a fost influenţată de personalităţi ale culturii române. Evenimentele dedicate acestui jubileu se desfăşoară sub egida Preşedinţiei Republicii Moldova, Maia Sandu şi preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Sursa: TVR Moldova

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.