Național Religie Ultima oră Externe
Slujbă de pomenire pentru cei 51 de soldați români morți în lagărul de la Grafenwöhr
Slujbă de pomenire pentru cei 51 de soldați români morți în lagărul de la Grafenwöhr
09/10/2021 ⋅ 0 comentarii

În cimitirul din cadrul bazei militare americane din Grafenwöhr, Germania, s-a săvârșit slujba parastasului pentru cei 51 de soldați români care au murit în captivitate, în timpul Primului Război Mondial, în lagărul din acest orășel. Ceremonia a fost oficiată de preotul Parohiei Ortodoxe Române din Amberg împreună cu capelanul ortodox al bazelor americane din Grafenwöhr și Vilseck.

Slujba parastasului, în limbile română și engleză, a fost săvârșită de Ierom. Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei și paroh al comunității românești „Sfânta Treime” din Amberg, oraș situat în vecinătatea bazei militare, împreună cu capelanul ortodox al unității militare, maiorul Peter Aleria. 

La slujbă au participat col. Shawn McCammon, capelanul evanghelic al unității militare, dl. Floris Theiss, paracliserul parohiei românești și serg. Christopher Gruman, asistent specialist în afaceri religioase.

În perimetrul actualei baze americane din Grafenwöhr a funcționat, între 1914-1918 cel mai mare lagăr de prizonieri din Bavaria, din timpul Primului Război Mondial. Aici au fost ținuți prizonieri mai bine de 23.000 de soldați, cei mai mulți fiind francezi și ruși, precum și din armattele britanică, italiană și română. Frigul, condițiile improprii de locuire și hrana săracă au înrăutățit și mai mult starea de sănătate a captivilor, astfel încât în cimitirul amenajat în lagăr au fost înmormântați, în timpul războiului, 755 de prizonieri. După încheierea ostilităților, rămășițele pământești ale celor 482 de francezi au fost repatriate, în cimitir rămânând în final, până în zilele noastre, mormintele a 210 ruși și 51 de români. În ultimii ani, după ultima restaurare a necropolei militare, terenul a fost nivelat, păstrându-se doar două vechi pietre de mormânt și adăugându-se câteva cruci simbolice. Fiind vorba de ostași de confesiune ortodoxă, în cimitir a fost așezată o cruce slavă, în preajma căreia a avut loc slujba parastasului.

Anul 2021 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României” şi „Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul”, ocazie fructificată pentru a se pune în valoare atât rolul Diasporei românești în cinstirea înaintașilor, cât și importanța liturgică şi culturală a cimitirelor. 

În Germania există cel puțin 70 de cimitire, militare și civile, unde sunt înmormântate câteva mii de soldați români, în special prizonieri în timpul Primului Război Mondial.

Sursa: Basilica.ro și Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord

Foto : US Army/Julian Temblador

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.