Exponatul acestei luni la Complexul Muzeal Arad este pasărea de stepă Dropia, câteva exemplare naturalizate putând fi văzute la Secția Științe ale Naturii în cadrul unei diorame care prezintă un ecosistem specific acestei specii.
„Dropia (Otis tarda) este o pasăre de stepă din familia Otididae, care trăiește în sud-estul Europei și zonele cu climă temperată din Asia. În România a fost prezentă până acum câteva decenii în Bărăgan, dar şi în judeţul Arad, pe raza localităţii Zerind. Ultimul exemplar a fost observat în localitatea amintită anterior în anul 1970. Este cea mai grea pasăre care se poate înălţa în zbor. Masculii ating o greutate de 18,5 kg iar femelele 3,5-5 kg. În perioada de împerechere scot un sunet asemănător cu un lătrat”, spune muzeograful Dr. Camelia Patko.
Imagine și montaj: Nelu Scripciuc
Prezintă: Dr. Camelia Patko – muzeograf
Muzeul de Științe ale Naturii s-a redeschis pentru public în urmă cu un an, pornind de la un nou concept expozițional, interactiv, care surprinde prin diversitatea temelor ilustrate.
Pe parcursul expoziției sunt prezentate, în mod interactiv, plante rare din județul Arad și România, flora și fauna din rezervațiile naturale cuprinse în situl Natura 2000 (Câmpia Cermeiului – zona lacul Tauț și rezervația de importanță locală Dealul Mocrea, Câmpia Crișului Alb și Negru), rezervațiiile naționale „Dosul laurului” Gurahonț, Stejarul pufos de la Cărand, Balta Rovina de la Ineu. Un segment important al expoziției o reprezintă reconstituirea unor galerii de peșteri, în care sunt etalate și exponate din colecția de mineralogie a muzeului, stalactite și fragmente osteologice de urs de peșteră (clasate în tezaur). Acestea valorifică rezervațiile speologice de importanță națională Peștera Duțu (Valea Mare), Peștera Sinesie (Căprioara) și Peștera cu apă de la moară (Moneasa). Rezervațiile paleontologice de importanță națională de pe Valea Mureșului, de la Zăbalț și Monoroștia sunt reconstituite într-o spațiu exclusive dedicat colecției de paleontologie: fragmente osteologice de mamut, mastodont descoperite la Arad-Ceala, coarne de cerb uriaș și bizon, fosile de plante, și moluște. Parcului Natural Lunca Mureșului – sit Natura 2000, sit de importanță comunitară SPA și SCI și sit de importanță internațională Ramsar (zonă umedă) – îi este alocat un spațiu expozițional generos, unde este prezentată flora și fauna specifică, dar și ocupațiile locuitorilor săi: creșterea animalelor, vânătoarea, pescuitul, transportul sării pe Mureș, vedeta acestui segment expozițional fiind monoxila descoperită în albia Mureșului, în anul 2012.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.