Național Ultima oră
Daniela Dodean s-a retras în glorie de la națională, cu titlul de Vicecampioană europeană pe echipe!
Daniela Dodean s-a retras în glorie de la națională, cu titlul de Vicecampioană europeană pe echipe!
04/10/2021 ⋅ 0 comentarii

Naţionala feminină a României este vicecampioană continentală la tenis de masă, după ce a pierdut astăzi cu 1-3 în finala cu Germania, din cadrul Campionatelor Europene pe echipe de la Cluj-Napoca. 

Singurul punct al „tricolorelor” a fost adus în ultimul act de arădeanca Dana Monteiro Dodean, care a terminat neînvinsă competiţia! România şi Germania se cunoşteau foarte bine, cele două reprezentative de top de pe continent înfruntându-se de mai multe ori în ultimul act în cadrul Campionatelor Europene. Nemţoaicele aveau 2-1 la general în finalele cu România, dar la Cluj s-au prezentat fără principalele lor jucătoare, Petrissa Soljia, locul 17 mondial, Ying Han, a 20-a jucătoare a lumii şi Xiaona Shan, pe 37 în lume. Practic, Germania a venit la această ediţie aproape cu o garnitură secundă, fiind pentru prima oară când aliniază o echipă formată exclusiv din jucătoare europene, fără nicio chinezoaică în lot. Finala a început cu meciul vedetă, dintre Bernadette Szocs, locul 25 mondial şi Nina Mittelham, poziţia a 33-a în lume, un duel foarte disputat şi cu dese răsturnări de scor. După ce a întors spectaculos în semifinala cu Franţa, jucătoarea noastră a pierdut de data asta dramatic, un meci pe care l-a avut în mână, la 2-2 la seturi şi 9-6 în decisiv, nemţoaica revenind incredibil şi câştigând cu 12-10 şi 3-2 la seturi! Eliza Samara, pe 30 în lume, a fost surprinsă în meciul doi de Sabine Winter, locul 117 în ierarhia mondială, deşi românca a câştigat toate întâlnirile directe de până acum. Cu un joc precis şi neaşteptat de agresiv, nemţoaica a câştigat primele două seturi la 6 şi la 9. Samara a avut o tresărire de orgoliu în setul trei, a avut minge de set, la 10-9, dar a cedat presiunii şi a fost învinsă cu 0-3! La masă a urmat, apoi, arădeanca Daniela Monteiro Dodean, care ambiţioasă şi luptătoare precum o ştim, a reuşit să treacă peste accidentarea la umăr de sâmbătă, dorindu-şi neapărat să joace şi în ultimul act al Europenelor, mai ales că avea patru victorii la rând la această ediţie.

Dodean a demonstrat încă o dată că este o campioană veritabilă: victorii pe linie la Europene!

A 108-a jucătoare a lumii, Dodean trebuia să ţină România în lupta pentru aur în faţa celei mai slab clasate jucătoare germane, Chantal Mantz, locul 198 mondial. Dodean pornea cu prima şansă, deşi era primul meci direct dintre cele două, iar jucătoarea noastră venea după o seară grea de tot, cu o vizită nedorită la spital în urma problemelor medicale din semifinala cu Franţa. A fost 1-1 după primele două seturi, ambele jucătoare câştigând la 7. Mantz a copiat strategia lui Winter, a mizat totul pe cartea atacului şi ajutată şi de noroc, cu câteva mingi la limită, s-a impus în setul trei la 8, punând enervant de multe mingi pe masă. Era 2-0 la general şi 2-1 la seturi pentru Mantz, iar nemţoaicele erau la un singur set de titlul european. Doar că în faţa lor stătea un munte de voinţă şi determinare, iar campioana noastră ne-a obişnuit de-a lungul timpului cu astfel de victorii memorabile, în momente decisive la marile competiţii! Dana s-a remontat excelent şi a fost autoritară în setul patru, câştigat la 5. Setul decisiv avea să fie fabulos, arădeanca a condus cu 6-1 şi 9-4, dar nemţoaica nu a cedat şi a revenit la 9-7. A urmat, apoi, o minge incredibilă, poate cea mai frumoasă a campionatului, cu o Dodean finalizând extraordinar după ce adversara ei dădea impresia că poate pune totul pe masă. Dana nu a ratat prima minge de meci şi s-a impus la 7 şi 3-2 la seturi, reuşind să încheie neînvinsă Europenele, cu cinci victorii din tot atâtea meciuri! Un parcurs de mare campioană, care ne scuteşte de prea multe comentarii. La final, a căzut în genunchi de fericire şi a fost aplaudată la scenă deschisă de spectatori. România rămânea în joc, dar Samara trebuia să egaleze la general în faţa unei jucătoare în mare formă, Nina Mittelham.

Nemţoaicele au fost mai motivate şi mai bune, chiar şi fără chinezoaicele naturalizate

Avea să fie un meci foarte echilibrat şi decis şi acesta în decisiv, după 2-2 la seturi. Samara a început bine, a condus cu 1-0 şi 2-1, dar nemţoaica s-a ţinut bine şi a profitat de greşelile Elizei şi având nervii mai tari, pentru un 2-3 incredibil! Germania ia titlul european, dar România obţine oricum un rezultat deosebit, medalia de argint fiind o performanţă notabilă. Pentru „tricolore” a fost a şasea finală europeană la rând, primele pierdute, dar apoi următoarele două câştigate, în 2017 în Luxemburg, când au învins redutabila Germanie şi în 2019, la Nantes, unde s-au impus în faţa Portugaliei! Bucuria acestei noi performanţe a fost învăluită la final şi de lacrimile arădencei Daniela Monteiro Dodean, care şi-a anunţat retragerea din echipa naţională, după 21 de ani de mari performanţe şi bucurii. O retragere practic în glorie, cu titlul de vicecampioană şi victorii pe linie la această ediţie a Europenelor! Ajunsă la 33 de ani şi devenită mămică, Dana a decis să spună „pas” la prima reprezentativă, hotărându-se să se dedice în următorii ani mai mult familiei. Familia Danei a susţinut-o admirabil şi la acest ultim Campionat European sub culorile echipei naţionale din tribunele BT Arena, iar fratele ei, Cristian, antrenor coordonator al secţiei de tenis de masă a CSM Arad i-a pregătit un frumos cadou, dedicându-i la finalul competiţiei un banner superb, pe care se putea citi: „Campioana inimilor noastre! După 21 de ani de strălucire sub tricolor, o stea a tenisului de masă românesc se retrage în glorie. Mulţumim pentru tot, Daniela Dodean Monteiro!”

Continuarea AICI

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.