Național Cultură Ultima oră Externe
Monumentul Regelui Ferdinand I Întregitorul, reconstruit la inițiativa localnicilor într-un sat basarabean
Monumentul Regelui Ferdinand I Întregitorul, reconstruit la inițiativa localnicilor într-un sat basarabean
30/09/2021 ⋅ 0 comentarii

Guvernul Republicii Moldova a aprobat reconstruirea monumentului Regelui Ferdinand I Întregitorul în satul Verejeni, raionul Telenești.

Acesta va fi reconstituit conform unui proiect avizat de Ministerul Culturii de la Chișinău, care a fost elaborat în baza prevederilor Legii monumentelor de for public, dar și a deciziei la acest subiect a Consiliului Local din Verejeni.

Monumentul a fost edificat în perioada interbelică, fiind ulterior deteriorat, după ocuparea Basarabiei de Uniunea Sovietică în 1940.

„În perioada interbelică din banii localnicilor a fost edificat monumentul Regelui Ferdinand I. Urmarea a evenimentelor din acea perioadă, monumentul a fost parțial deteriorat, salvându-se postamentul, care păstrează două basoreliefuri  sculptate în piatră ce reprezintă scene de război. Locuitorii satului inițiază reconstituirea monumentului vizat prin realizarea bustului și integrarea acestuia pe postamentul existent, care va fi restaurat. Lucrările de reconstituire se vor desfășura în baza documentelor de arhivă identificate, cu păstrarea elementelor existente. Cheltuielile pentru elaborarea documentației de proiect, executarea, edificarea bustului şi amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din donații, sponsorizări şi alte surse neinterzise de lege”, ,a declarat Sergiu Prodan, ministrul Culturii de la Chișinău, conform infoprut.ro.


Tot în ședința de astăzi, Guvernul R. Moldova a aprobat și reconstituirea în localitatea Mălăiești, raionul Criuleni, a monumentului eroilor-grăniceri căzuți la datorie în perioada 1918-1940.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.