Din Arad Cultură Religie Ultima oră
Arad, 30 de ani de Libertate. Programul evenimentelor organizate în municipiul Arad
Arad, 30 de ani de Libertate. Programul evenimentelor organizate în municipiul Arad
20/12/2019 ⋅ 0 comentarii

”În Revoluţia din decembrie 1989, în România au fost seceraţi de gloanţe 1.104 persoane de toate vârstele, în special tineri. Dintre acestea, 24 sunt arădeni, dintre care 19 au fost împuşcaţi la Arad, 5 la Timişoara, Bucureşti şi Turda. Dintre tinerii care şi-au pierdut viaţa în Revoluţie la Arad, patru erau originari din alte localitãţi ale ţării. Celor 1.104 decedaţi li se mai adugă 3.352 răniţi, între care şi 38 de arădeni”. (Emil Şimăndan - Întrebătorul din Agora - în amintirea eroilor martiri ai Revoluţiei de la Arad, vol al II-lea).

Primăria Municipiului, Consiliul Județean Arad,  Centrul Municipal de Cultură și Centrul Cultural Județean vor organiza vineri, 20 decembrie 2019, evenimentul ”Arad – 30 de ani de libertate”, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la  Revoluția care a dus la căderea regimului comunist.

Astfel, vineri, de la ora 15.30, în sala ”Regele Ferdinand” din Palatul Administrativ, va avea loc ședința comună a Consiliului Local Municipal și a Consiliului Județean, în cadrul căreia vor fi oferite medalii comemorative urmașilor celor decedați în timpul evenimentelor din decembrie 1989, la Arad, dar și asociațiilor de revoluționari. Preşedintele Asociaţiei Răniţilor şi Urmaşilor celor Decedaţi în Revoluţia din Decembrie (ARUD) Doina Nan și liderul revoluției arădene, Valentin Voicilă se numără printre invitați.  

”Salut această inițiativă, mai ales că este timpul să învățăm să ne purtăm victoriile. Cât timp nu vom ști să ne purtăm victoriile?Un oraș care a murit pentru libertate, nu trebuie să tacă! Trebuie să-și poarte victoria, biruința, să spună că a murit, a luptat și trebuie să fie ascultat. De aceea mâine voi participa la ședința festivă comună a Consiliului Local și cel Județean. Trebuie să reținem următorul lucru: Revoluția română din decembrie 1989 a fost anti-ceaușistă și anti-comunistă, iar Aradul a fost al doilea oraș al Revoluției Române, după Timișoara”, a declarat Valentin Voicilă în cadrul conferinței de presă de joi, 19 Decembrie, organizată în foaierul Palatului Administrativ.

 

 De la ora 17.00, pe traseul Muzeul de Artă (intrarea din strada Horia) – Palatul Administrativ, va avea loc o procesiune la care vor participa 1.104 tineri, cu făclii aprinse, pentru fiecare erou al Revoluției din decembrie 1989.

Apoi, de la ora 17.15, la Monumentul Eroilor din Piața Revoluției va avea loc un moment de rememorare a evenimentelor care au avut loc în urmă cu  30 de ani în centrul Aradului, iar IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, va oficia o slujbă de pomenire.

În jurul orei 18.00, în fața Palatului Administrativ, cei prezenți vor putea urmări un program artistic, în cadrul căruia mai mulți artiști arădeni vor interpreta melodiile care s-au cântat în Piața Universității din București.

Tot în fața Palatului Administrativ va fi montat un ecran pe care vor rula un film realizat la Arad, în decembrie 1989, dar și fotografii realizate în acea perioadă.

De asemenea, în holul Palatului Administrativ va fi organizată o expoziție de fotografii realizate la Arad, atât în perioada 21 - 22 decembrie, cât și după aceste zile.

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.