Național Ultima oră
Trenul „Connecting Europe Express” a ajuns astăzi în România
Trenul „Connecting Europe Express” a ajuns astăzi în România
17/09/2021 ⋅ 0 comentarii

Astăzi. 17 septembrie, la peronul 14 din Gara de Nord a sosit trenul Connecting Europe Express. În cursul călătoriei sale de 5 săptămâni, trenul oprește în peste 100 de localități din 26 de țări și parcurge peste 20.000 km.  

„Sunt bucuroasă că trenul Connecting Europe Express ajunge şi în România, cea mai importantă „staţie” pentru mine. E un tren experiment, un tren laborator, care ilustrează nu numai avantajele transportului feroviar, ci şi obstacolele pe care trebuie să le depăşim pentru a avea un spaţiu unic feroviar european. România trebuie să accelereze investiţiile în infrastructura de cale ferată, pentru o mai bună conectivitate cu celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Adina Vălean, Comisarul European pentru Transporturi.

 Prima oprire a fost făcută în gara Giurgiu Nord, unde localnicii au pregătit o serie de momente folclorice, cântece și dansuri specifice zonei Vlașca.

Delegaţia Connecting Europe a fost primită la intrarea în România cu un mesaj de bun venit şi cu suveniruri cu motive folclorice tradiționale. Mai mult, oficialii europeni au învățat cu acest prilej despre istoria primei căi ferate din România şi au putut vedea macheta celei mai vechi locomotive româneşti cu abur, CFR 43 Călugăreni. Acest lucru a fost posibil pe parcursul staționării de 27 de minute a trenului în Giurgiu, potrivit Mediafax.

Trenul Connecting Europe Express va opri în peste 100 de localităţi din 26 de ţări în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris pe data de 7 octombrie. Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.