Național Cultură Religie Ultima oră
”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - model de răbdare și credință în Dumnezeu”- PS Emilian Crișanul
”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - model de răbdare și credință în Dumnezeu”- PS Emilian Crișanul
26/10/2019 ⋅ 0 comentarii

Pe parcursul celor 365 de zile ale anului bisericesc, luna octombrie, providențial începută sub Acoperământul Maicii Domnului, ni-i aduce înaintea sufletului și a minții în mod deosebit pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir și pe Sfântul Dimitrie cel Nou.  Așadar, un octombrie duhovnicește purtat din Cetatea Iașului în cea a Tesalonicului, pentru ca spre final să își cunoască tihna pe Colina Bucuriei. Modele și izvoare de nădejde și ajutor pentru oricine ar alege să culeagă bucurie și folos din viețile celor anume așezați pentru a lumina în întuneric. 

     Astăzi, 26 octombrie, despre Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir ne-a vorbit Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului:

”Biserica Mântuitorului Iisus Hristos a fost persecutată încă de la începuturile ei. După ce Fiul lui Dumnezeu întrupat a fost răstignit pe Cruce, a murit și a înviat pentru a noastră mântuire, El a anticipat potrivnicia lumii păgâne asupra celor care vor mărturisi adevărata credință în Dumnezeu.

De aceea, le-a dat putere harică ucenicilor Săi (cf. Ioan 20, 22-23) și i-a încurajat pe cei care vor propovădui Evanghelia: „În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea” (Ioan 16,33).

În primele secole creștine mulți mărturisitori ai credinței în Hristos Domnul au fost persecutați de către autoritățile romane păgâne. Mulți creștini acceptau cu răbdare și bucurie suferința prigoanei, mergând până la jertfa vieții, cu convingerea că acest sacrificiu este bine primit de către Mântuitorul Hristos, Care S-a jertfit pe Cruce pentru noi. Această încredere și nădejde în Dumnezeu a dus la descoperirea unor fapte și momente minunate, care s-au înscris în „Viețile Sfinților” ca lucrări sfinte și purtare de grijă a lui Dumnezeu față de slujitorii Săi.

Între sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu se numără și Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care a trăit în veacul al III-lea în orașul Tesalonic, al cărui ocrotitor a devenit, după martiriul său.

Sfântul Dimitrie a viețuit pe pământ în timpul marilor prigoane împotriva creștinilor, susținute de împărații Dioclețian, Maximian și Galeriu. Provenind dintr-o familie creștină nobilă, Sfântul Dimitrie, după o activitate militară remarcabilă a fost rânduit să conducă orașul Tesalonic. 

Atunci când împăratul Maximian s-a întors biruitor din război a poruncit să se organizeze în fiecare cetate praznice în cinstea zeilor. În acest context, Sfântul Dimitrie și-a manifestat public credința creștină, refuzând să jertfească zeilor păgâni. Această atitudine i-a adus multe suferințe și chiar închisoarea și martiriul. Chinuirea creștinilor provoca o mare plăcere pentru împărat, mai ales că avea oameni puternici, între care și un luptător cu numele Lie, ce devenise aprig ucigător al mărturisitorilor credinței în Hristos. 

În cetatea Tesalonicului trăia un tânăr creștin cu numele Nestor, care a cerut binecuvântare de la Sfântul Dimitrie pentru a lupta și a scăpa pe creștini de faptele lui Lie. În acest fel Nestor primește binecuvântare cu semnul Crucii și cuvintele de îmbărbătare: „Du-te, și pe Lie vei birui și pe Hristos vei mărturisi”. Biruința lui Nestor asupra lui Lie, cu puterea lui Dumnezeu, a provocat mare supărare împăratului, care a persecutat pe toți creștinii din cetate și mai ales pe Sfântul Dimitrie și pe Sfântul Nestor. 

Sfântul Dimitrie a fost ucis cu sulița de soldați în ziua de 26 octombrie, anul 296, iar Sfântul Nestor a fost decapitat a doua zi.

După acordarea libertății creștinismului prin Edictul de la Milano (313), de către Sfântul Împărat Constantin cel Mare, creștinii din Tesalonic au ctitorit o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, chiar pe locul pătimirii sale. Dumnezeu l-a învrednicit ca Moaștele lui să fie izvorâtoare de mir, încât mulți bolnavi și suferinzi au primit vindecare prin lucrarea harului Sfântului Duh. Evlavia creștinilor față de Sfântul Dimitrie a crescut, încât multe biserici s-au construit în cinstea lui (și în țara noastră) și mulți pelerini din toată lumea merg să se închine la Moaștele lui. 

La noi în țară, moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie au fost aduse cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iași, în anul 2003.

Pentru noi cei de astăzi, care nu suntem persecutați în același chip ca Sfântul Mucenic Dimitrie, el reprezintă un model de credință, răbdare, curaj și dragoste în mărturisirea lui Hristos Dumnezeu în fața lumii. Mai sunt locuri în lume unde creștinii sunt persecutați pentru credința lor, însă observăm că persecuțiile împotriva noastră, a celor care mărturisim Evanghelia Domnului Hristos, au alte înfățișări și trăsături. Lupta între bine și rău se dă în conștiința noastră, dar și în public, atunci când trebuie să demonstrăm că avem credință neîndoielnică în Hristos, că avem răbdare și smerenie atunci când suntem clevetiți și vorbiți de rău, că avem nădejde atunci când suntem nedreptățiți și că avem dragoste atunci când ni se greșește sau când suntem solicitați să facem milostenie față de cei aflați în suferință.

Prin harul lui Dumnezeu, să avem curajul pentru a fi oameni și creștini adevărați, care nu se pleacă provocărilor și suferințelor ce vin din lume.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie să ne fie tuturor model de credință și curaj, devenind cu toții vrednici urmași ai Sfinților Mucenici.”a spus Preasfinția Sa.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Cetatea Tesalonicului, un tânăr care, în vremuri total potrivnice creștinismului, a ”îndrăznit” convins fiind că Hristos Cel sădit cu aleasă pricepere în sufletul său de părinți ”a biruit lumea”. Un Sfânt cu a cărui binecuvântare, ajutor și lumină fiecare dintre noi putem birui ”gladiatorii” vremurilor noastre, indiferent de forma sau numele pe care le-ar purta, asemeni lui Nestor oarecând pe Lie. Un Sfânt Mare Mucenic din a cărui lumină și jertfă pusă astăzi înaintea noastră putem sau nu culege ”armele” credinței, curajului, răbdării, smereniei și dragostei atât de necesare astăzi pentru un mâine mai bun. 

La mulți ani cu bine tuturor celor care purtați numele Sfântului Dimitrie!

 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.