Național Cultură Ultima oră
Mesajul Regelui Mihai către Țară, în 18 decembrie 1989: ”Fiți pașnici, dar demni. Cu Dumnezeu înainte!”
Mesajul Regelui Mihai către Țară, în 18 decembrie 1989: ”Fiți pașnici, dar demni. Cu Dumnezeu înainte!”
18/12/2019 ⋅ 0 comentarii

18 decembrie 1989, Istoria se urnise din loc. "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", strigau timișorenii în dimineaţa acestei zile, în urmă cu 30 de ani. 

”România explodase. Din 17 decembrie, revolta zguduia Timișoara, și acum, pe 20 decembrie, unda de șoc lovise capital. Îmi dua seama că printre membrii familiei regale a României domnesc emoția și o agitație stăpânită. La Villa Serena, emoția e vizibilă. Îi găsesc acolo pe Regle Mihai, pe Regina Ana și pe Principesa Margareta. Suntem numai noi. Fiecare este conștient că noaptea aceea reprezintă un moment de cotitură, că Istoria s-a urnit din loc…”(Danielle Maillefer, Întoarcerea Regelui Mihai)

Ecoul manifestațiilor din Banat a ajuns până la București și chiar mai departe, până în Elveția, la Versoix, acolo unde Regele Mihai, despre care majoritatea celor ieșiți în stradă nu știau nimic, își trăia exilul care adunase în acel moment 42 de ani. 42 de ani de dor de Țara și poporul din memoria căruia comuniștii nu precupețiseră niciun efort pentru a-l face uitat. 

Demn, calm, reținut, înțelept, Regele Mihai a transmis un mesaj de încurajare românilor. Un mesaj care a fost înregistrat la un casetofon, acasă, cu ajutorul Reginei Ana. Caseta a fost trimisă postului BBC, iar la români ajungând prin intermediul Radio Europa Liberă: 

”Sunt cu gândul şi cu sufletul alături de voi, sunt ca şi voi îngrijorat când aflu cruzimea cu care reacţionează cei de la Putere atunci când cereţi doar drepturile cele mai elementare şi totuşi şi totodată am şi aveţi mari speranţe fiindcă luaţi cuvântul, manifestând. Fiindcă nu vă mai temeţi, fiindcă prin însăşi sălbăticia represiunii întelegeţi şi întelegem cu toţii că le e frică de voi celor de la putere. 

Manifestaţi paşnic cu lozinci care să le spuie care vă sunt năzuinţele. Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile. Nu îi provocati, fiţi paşnici, dar demni. Cu Dumnezeu înainte!”

 

Ce a urmat? După căderea regimului comunist, Regele a avut nu mai puțin de zece tentative de a se întoarce în ȚARA LUI… 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.