S-a stins din viață Ştefea Cornel, ultimul meşter olar consacrat din Târnăvița, județul Arad. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Complexului Muzeal Arad, pe pagina de socializare.
Fidel colaborator al Complexului Muzeal Arad la târgurile meşterilor populari organizate în trecut la Arad, meşterul Ştefea Cornel dezvăluie tainele olăritului în filmul documentar "Meşterii olari din Târnăvița", realizat de echipa Complexului Muzeal Arad, film câştigător al festivalului național "Ipostaze etnografice" de la Galați, 2014.
Beneficiind de progresele tehnicii moderne - fotografia digitala, înregistrarea audio-video în format HD - etnografii muzeului arădean au realizat o serie de filme documentare, care au vizat conservarea și păstrarea unor ocupații tradiționale și meșteșuguri din lumea satului, în vederea valorificării și promovării patrimoniului cultural al județului Arad. Filmele documentare au fost prezentate la conferințele Asociației de Științe Etnologice din România la care au participat muzeografii Complexului Muzeal Arad, fiind extrem de apreciate de specialiștii din domeniu. Mai mult unul dintre filmele pe care am ales să vi le prezentăm, Meșterii olari din Târnăvița, a luat premiul I la festivalul de film documentar ”Ipostaze etnografice”, ediția a II-a, Galați, 2014.
Prin anii ′60 ai secolului trecut aproape toate gospodăriile din localitatea Târnăvița (comuna Hălmăgel, jud. Arad) se practica meșteșugul olăritului. Această activitate avea rolul de a completa bugetul familial, în condițiile în care pământul din jurul așezării era impropriu pentru agricultură, dar foarte potrivit pentru producerea oalelor de lut. Localnicii își valorificau produsele, pe care le transportau cu căruțele, prin târgurile și satele din vestul țării și din Banat. În anul 2010, doar trei olari, toți cu vârste de peste 70 de ani, se mai ocupau cu olăritul. Filmul Meșterii olari din Târnăvița are ca personaje principale tocmai pe acești trei olari cu ajutorul cărora se urmărește surprinderea tuturor fazelor de lucru specifice acestui meșteșug: extragerea și prelucrarea lutului, modelarea la roată, uscarea, ornamentarea, arderea la ”roșu”, smălțuirea, arderea de după smălțuire. Modul în acre sunt valorificate aceste produse și problema transmiterii meșteșugului olăritului la generația mai tânără completează subiectul general al filmului.
Realizator film: dr. Sorin Sabău
Imagine, montaj, sunet: ing. Dan Varga
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.