Din Arad Cultură Ultima oră
Fascinanta poveste a scaunului cu spătar în formă de cap de indian confecționat la Bonțești, la începutul sec. XX
Fascinanta poveste a scaunului cu spătar în formă de cap de indian confecționat la Bonțești, la începutul sec. XX
29/07/2021 ⋅ 0 comentarii

Povestea fascinantă a unui exponat din colecția de etnografie a Complexului Muzeal Arad, un scaun din lemn cu spătar în formă de cap de indian, confecționat în localitatea Bonțești (județul Arad), la începutul secolului XX, de către un localnic, fost muncitor sezonier forestier în America. 

Ca tehnici de lucru s-au folosit tăierea cu fierăstrăul, cioplirea cu securea, fasonarea cu mezdreaua (cuțitoaia), găurirea cu sfredelul, îmbinarea componentelor. Scaunul este din lemn de fag fiind format din următoarele părți: patru picioare lungi cioplite în opt fețe, tăblia scaunului și spătarul în formă de ”cap de indian”. Culoarea este cea naturală, a lemnului. Ceea ce intrigă însă, este tocmai acest spătar cu forma sa ciudată. De la bun început era clar că spătarul are un profil antropomorf, iar acest lucru este des întâlnit la multe scaune din Țara Zărandului și din Bihor.

 Întrebarea era de ce tocmai forma de ”cap de indian”? Etnografii de la Complexul Muzeal Arad aveau să primească răspuns la această întrebare în urmă cu 10 ani, atunci când au fost vizitați de un fost coleg, cel care în anul 1977 achiziționase piesa de mobilier. 

Localnica din Bonțești care oferea scaunul, la acea dată, muzeului spre vânzare, povestea că l-a moștenit de la bunicul său. Acesta fusese în America pe la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX. Omul plecase cu gândul să muncească acolo, să câștige bani și să se întoarcă după un timp în localitatea natală, unde cu banii câștigați să-și cumpere pământ. Întâmplarea a făcut ca, în America, el să fi lucrat la pădure în apropierea unui trib de amerindieni. Omul a fost atât de fascinat de costumația acestor băștinași încât a promis că la întoarcerea sa acasă va face un scaun care să aibă spătarul în formă de cap de indian. Bunicul s-a ținut de cuvânt și a confecționat scaunul cu un aspect atât de original. El a fost moștenit de nepoata sa care în anul 1977 l-a propus spre achiziție Muzeului din Arad.


Prezintă Dr. Sorin Sabău – muzeograf 

Imagine și montaj Nelu Scripciuc

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.