Național Ultima oră
Via Transilvanica, drumul care unește, pe urmele unei vechi căi ferate care face legătura dintre Podișul Hațeg și Țara Gugulanilor
Via Transilvanica, drumul care unește, pe urmele unei vechi căi ferate care face legătura dintre Podișul Hațeg și Țara Gugulanilor
17/07/2021 ⋅ 0 comentarii

Via Transilvanica, drumul care unește, pe urmele unei vechi căi ferate care face legătura dintre Podișul Hațeg și Țara Gugulanilor. 

Proiectul Via Transilvanica a ajuns în Caraș-Severin, loc în care cei peste 20 de voluntari au avut parte de o surpriză: pentru a se evita punerea în pericol a potențialilor călători prin folosirea unui drum național, aceștia au ales calea ferată care face legătura dintre Podișul Hațeg și Țara Gugulanilor. O cale ferată nefuncțională și peste care timpul și-a pus „serios și nemilos amprenta”.  

„Anul acesta am ajuns în Caraș-Severin, unde intrăm pe la Porțile de Fier ale Transilvaniei. Ajunși la fața locului ne-am dat seama că aveam două posibilități. Prima ar fi fost un drum național, unde traficul abundent punea potențialii călători într-un real pericol. Am zis un "chiar așa nu”, totuși nelipsit de o doză de teamă, pentru că știam și cum suna planul B. Aveam o problemă: cea de-a doua variantă era o veche cale ferată, care nu mai funcționează și peste care timpul și-a pus serios și nemilos amprenta. Este vorba despre calea ferată care face legătura dintre Podișul Hațeg și Țara Gugulanilor.”, au scris reprezentanții Tășuleasa Social pe pagina de socializare.  

După finalizarea  înțelegerii cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România și a Regionala CFR Timisoara asociația a primit în folosință peste 20 de km de cale ferată veche, nefuncțională, care va deveni drum de acces și probabil una din cele mai faine și interesante poteci pe care vom fi umblat vreodată.  

Comunitățile din Bouțari și Zăvoi au dat dovadă de mobilizare exemplară și s-au și apucat de lucru serios la această nouă misiune neașteptată din proiectul Via Transilvanica. 

„Astfel, nu numai că organizația noastră a făcut prima "defrișare" din istoria Tășuleasa Social, dar am ajutat și la refacerea unui pod. Și ne-am ocupat de toate astea în cel mai bun loc în care se putea și cu cel mai fain motiv la care ne putem gândi: visele devin realitate.  

Am curățat calea ferată devenită junglă de bălării și copaci rebeli, pe care natura probabil și-o revendica văzând că oamenii și trenurile au părăsit-o cu totul. Ea va rămâne parte din peisaj, pentru că lucrările pe care le desfășurăm pentru a o aduce într-o stare decentă, o pregătesc pentru picioarele, roțile de bicicletă și copitele drumeților și nu pentru roțile trenurilor. 

Dar în plus, devine parte din Via Transilvanica și din călătoriile viitoare, ale noastre tuturor. Mai e o săptămână până în 24 iulie când vom lansa la Gărâna noul tronson VT și odată cu acesta, vom da spre folosință și o cale ferată. Una care trebuie musai încercată cât de repede!”, au mai scris cei de la Tășuleasa Social.  

Proiectul Via Transilvanica aparține Asociației Tășuleasa Social și a fost lansat în anul 2018 fiind menit a promova și mai mult identitatea Transilvaniei ca parte a României. 

„Identitatea Transilvaniei este dată de cadrul natural-geografic unic, istoria ei milenară, diversitatea culturală și etnică și conexiunile ei cu celelalte regiuni ale României. Drumurile au unit întotdeauna oamenii și locurile. Ele dau un sens și conferă o experiență unică.” - Tășuleasa Social

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.