Național Cultură Ultima oră
Emisiunea de mărci poştale ”Peceţi ale domnitorilor români (II)” intră în circulaţie astăzi
Emisiunea de mărci poştale ”Peceţi ale domnitorilor români (II)” intră în circulaţie astăzi
15/07/2021 ⋅ 0 comentarii

Emisiunea de mărci poştale "Peceţi ale domnitorilor români (II)" va fi introdusă în circulaţie de Romfilatelia începând de joi.

Potrivit unui comunicat Romfilatelia transmis AGERPRES, emisiunea este alcătuită din patru timbre şi o coliţă nedantelată.

Cele patru timbre ale seriei prezintă sigilii în ceară şi hrisobule ale unor domnitori ai Ţării Româneşti din secolele al XVI-lea, al XVII-lea şi al XVIII-lea: Petru Cercel, Radu Mihnea, Grigore I Ghica, Constantin Brâncoveanu. Fiecărui sigiliu îi este asociat portretul domnitorului respectiv, pe fundal fiind reproduse documente emise în timpul domniilor acestor principi valahi.

Pe primul timbru al seriei, cu valoarea nominală de 1,40 lei, este reprezentată o hrisobulă a lui Petru Cercel, din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, pe fundal fiind reprodus un document iscălit de acest domnitor, document aflat la Arhivele Naţionale ale României.

Pe cel de-al doilea timbru al seriei, cu valoarea nominală de 1,50 lei, este reprezentată o pecete în ceară roşie a lui Radu Mihnea, iar pe cel de-al treilea timbru al seriei, cu valoarea nominală de 7 lei, este reprezentată o hrisobulă a domnitorului Grigore I Ghica.

Cel de-al patrulea timbru al seriei, cu valoarea nominală de 19,50 lei, prezintă sigiliul domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Pe coliţa nedantelată, cu valoarea de 31,50 lei, este reprezentată (avers şi revers) hrisobula lui Grigore I Ghica, deosebit de valoroasă, unul dintre puţinele obiecte de acest fel existente în ţara noastră. Ea poartă pe avers textul "Io Gligorie Ghica voevod a toată Ţara Românească în anul 7172" (1664), iar pe revers "Acest hrisov făcutu-l-a Io Gligorie Ghica voevod, a toată Sfetagora a 20 de sfinte mănăstiri ce sunt înprejurul Sfântului munte Atonului (Athos) văleat 7172" (1664).

Emisiunea de mărci poştale "Peceţi ale domnitorilor români (II)" va fi disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.