Național Cultură Ultima oră
Margareta Nistor a primit însemnele de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor
Margareta Nistor a primit însemnele de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor
02/07/2021 ⋅ 0 comentarii

Ambasadorul Franţei, Laurence Auer, a înmânat, joi, la Institutul Francez din Bucureşti, criticului de film Irina Margareta Nistor însemnele de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor pentru angajamentul său în serviciul culturii, al cinematografiei, informează Agerpres.

Laurence Auer a spus, la evenimentul desfăşurat înainte de deschiderea Festivalului Filmului Francez, că Irina Margareta Nistor reprezintă o autoritate în România, în Europa în domeniul cinematografiei, cronicile sale fiind apreciate atât de profesionişti, cât şi de public.

Ea a amintit că Irina Margareta Nistor a tradus subtitrările a peste 500 de filme şi piese de teatru.

De asemenea, ambasadorul Franţei a menţionat că Irina Margareta Nistor a dublat peste 5.000 de filme franceze, engleze, italiene şi spaniole, printre care multe interzise în România lui Nicolae Ceauşescu, şi a tradus din franceză şi engleză peste 100 de cărţi, romane, piese de teatru, dar şi dicţionare.

Potrivit ambasadorului Franţei, criticul de film a comentat în direct pentru televiziune premiile Cesar, gala festivalului de film de la Cannes, premiile Oscar, BAFTA şi Emmy.

Laurence Auer a menţionat că, de-a lungul anilor, Irina Margareta Nistor a luat interviuri mai multor ambasadori francezi în România, dar şi altor personalităţi, precum: Isabelle Huppert, Yann Tiersen, Jean-Claude Carriere, Julie Delpy, Charles Aznavour, Francis Ford Coppola, Claude Lelouch.

Ambasadorul Franţei a precizat că Irina Margareta Nistor a realizat numeroase programe de televiziune: "Video Ghid", "Serialul Serialelor", "Ecranul", "Cine-lexicon", "Spot Cinematographic", "Film Puzzle".

Laurence Auer a afirmat că, de 16 ani, Nistor moderează emisiunea "Vocea Filmelor" pentru Radio Guerrila, Radio Gold FM şi pe YouTube, că din ianuarie 2013 are o rubrică de cinema pentru emisiunea "Neatza cu Răzvan şi Dani", precum şi peste 40.000 de abonaţi la reţelele sociale şi că semnează cronica de film din "Adevărul".

Irina Margareta Nistor a declarat că adoră Franţa şi cinematografia franceză.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.