Național Ultima oră
”Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, 500 de ani” - întreg poștal emis de Romfilatelia
”Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, 500 de ani” - întreg poștal emis de Romfilatelia
01/07/2021 ⋅ 0 comentarii

În anul 1521, la Câmpulung Muscel, a fost redactat primul document în limba română ce dăinuie și astăzi, și anume Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung. Ea a fost descoperită abia în 1894 în Arhivele Naționale ale județului Brașov, fiind ulterior redescoperită și valorificată de către marele istoric Nicolae Iorga.

Scrisoarea conținea un secret de mare importanță, avertizându-l pe Johannes Benkner, judele Brașovului, despre o invazie a turcilor asupra Ardealului și Țării Românești ce tocmai se pregătea la sudul Dunării.

Limba scrisorii lui Neacșu este foarte puțin deosebită de româna vorbită astăzi. Excepție fac formulele de introducere și încheiere ale mesajului, ce trebuia transmis cu cea mai mare repeziciune și claritate.

Romfilatelia se alătură evenimentelor dedicate împlinirii a 500 de ani de la redactarea acestui document de importanță excepțională, prin emiterea întregului poștal “Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, 500 de ani”.

Romfilatelia mulțumește Arhivelor Naționale ale României- Serviciul Județean Brașov și Muzeului Județean de Istorie Brașov pentru sprijinul oferit la realizarea acestui întreg poștal.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.