Din Arad Ultima oră
S-a lansat proiectul „Turism de o zi” în județul Arad. Ce trasee sunt incluse
S-a lansat proiectul „Turism de o zi” în județul Arad. Ce trasee sunt incluse
30/06/2021 ⋅ 0 comentarii

Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean Arad și Centrul de Turism Arad a dat startul proiectului "Turism de o zi" cu o deplasare în județ, pe unul din cele opt trasee turistice aflate și pe Harta turistică a județului Arad: ARAD – BÂRZAVA – VĂRĂDIA DE MUREȘ – SĂVÂRȘIN – PETRIȘ.

Prima oprire s-a făcut la Biserica de lemn din Julița iar următoarele obiective vizitate au fost Casa memoriala și colecția de artă Eugen și Eugenia Popa, Domeniul Regal Săvârșin și Biserica de lemn din Troaș. 

Ultimele popasuri din cadrul circuitului Arad - Bârzava - Vărădia de Mureș - Săvârşin - Petriș s-au făcut la Bisericile de lemn din Corbești și Roșia Nouă, Moara de apă de la Obârșia și Asociația Zărandul.

Ce alte trasee turistice sunt incluse în proiectul "Turism de o zi"?

Prin proiectul "Turism de o zi" se urmărește promovarea potentialului turistic cu scopul creșterii atractivității județului Arad ca destinatie turistică, respectiv acela de a face din județul Arad o destinație pentru turism, împreună cu dezvoltarea durabilă a produselor turistice din zonă.

Oportunitățile turistice ale județului Arad sunt puțin cunoscute la nivel national și, poate, și la nivel local și, de aceea, este necesară dezvoltarea de proiecte și elaborarea unei strategii de marketing la nivel local pentru a face cunoscut potențialul turistic oferit de județul Arad.

Cele opt trasee, care includ biserici, biserici de lemn, case memorial, muzee, grădini botanice, etc, sunt următoarele:

  • BÂRZAVA – VĂRĂDIA DE MUREȘ – SĂVÂRȘIN – PETRIȘ
  • PĂULIȘ – GHIOROC – COVĂSÂNȚ – ȘIRIA
  • LIPOVA – ZĂBRANI
  • HĂLMAGIU – HĂLMĂGEL 
  • SEBIȘ– DEZNA– MONEASA
  • PECICA – VINGA – ZĂDĂRENI – NĂDLAC – TURNU
  • TÂRNOVA (CĂSOAIA - DUD) – INEU – PÂNCOTA
  • MACEA – DOROBANȚI – CURTICI – ȘOFRONEA\

Iată primul traseu:

ARAD – BÂRZAVA – VĂRĂDIA DE MUREȘ – SĂVÂRȘIN – PETRIȘ

Biserica de lemn din Julița (comuna Vărădia de Mureș) - Administrată de Muzeul Național al Țăranului Român

Persoană de contact și ghid: Voichița Blejnar, telefon 0740 028 859.

Istoric 

A fost construită în anul 1787 și este situată pe un deal la nord de Vărădia de Mureș. Planul bisericii este un dreptunghi terminat spre răsărit cu o absidă nedecroşată, ridicată pe cinci laturi ale unui poligon; lungimea este de 15,5 m, iar lăţimea de 6,5 m, înălţimea turnului este de 15 m. Ferestrele sunt relativ mari, fiind distribuite două în naos şi trei în absidă. Interiorul bisericii se remarcă prin spaţiul generos al naosului, acoperit cu obişnuita boltă semicilindrică, iar altarul prezintă o boltă semicilindrică uşor înclinată, alcătuită din scânduri tăiate şi dispuse orizontal; iconostasul se înalţă până la boltă, iar naosul este despărţit de pronaos de un perete, având trei deschideri largi, două laterale – pentru ca femeile să poată privi spre altar şi să urmărească slujba – şi o deschidere înaltă de comunicare între cele două compartimente. 

Casa memorială și colecția de artă Eugenia și Eugen Popa (Săvârșin)

Contact: Primăria Săvârșin – 0257557270

Istoric 

Prin actul de donație făcut în primăvara anului 2008 de către artista Eugenia Hagiu Popa, casa părintească a pictorului Eugen Popa (1919 - 1996) și o semnificativă colecție de artă, completată prin piese etnografice, a intrat în proprietatea domeniului public, cu statut de casă memorială și colecţie de artă. Spațiul păstrează elementele principale ale încăperilor cu destinație de locuit, unde se regăsesc: salonul mobilat cu piese în stil florentin, atelierul artistului, o mică cameră amenajată cu piese etnografice și o încăpere care reține obiecte ce fac trimitere la istoricul zonei, implicit la cel al familiei Popa. Lucrările de artă, în cea mai mare parte pictură, expuse în salon, atelier și în hol sunt realizate de Eugen Popa în intervalul 1940 - 1980. Portretul soției, cele ale părinților, casa veche părintească, o serie de autoportrete, vin să însuflețească și să re/compună o atmosferă familială. Podul casei, complet și modern renovat, este o mansardă nedelimitată prin pereți, unde predomină lucrările pictorului, majoritatea din anii '80 până în 1995. Alături de naturi moarte, peisaje din Savârșin sau de la Otopeni, cicluri de desene (Portretul, Nudul, Zbor, Structuri vegetale), aici pot fi văzute lucrări semnate de Jean Al. Steriadi, Corneliu Baba, George Apostu, Ion Gheorghiu și diferite obiecte de artă decorativă din Extremul Orient, colecţionate de cei doi artişti în perioada petrecută în sud-estul Chinei.

Parcul dendrologic și Satul Regal (Săvârșin)

Contact: Adrian Neamț, telefon 0743183181

Istoric 

Castelul Regal din Săvârșin este poate unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice datorită familiei regale a României. Aceasta a ales să cumpere acest domeniu și să investească în reabilitarea acestuia. Astfel a rezultat actuala reședință regală în stil neoclasic unde membrii acesteia vin să-și petreacă sărbătorile sau să-și petreacă timpul liber. Clădirea datează dinspre finele secolului al XVII-lea, aparținând familiei nobiliare maghiare Forray. De-a lungul timpului trece prin mai multe provocări, necesitând reparații. Deși în anul 1943 este achiziționată de Regele Mihai, în perioada comunistă este folosită ca locuință, fiindu-i schimbată arhitectura. Din fericire, anii 2000 îi redau speranța, ajungând cu drepturi depline din nou în proprietatea familiei regale și restaurată. 

Biserica de lemn din Troaș (com. Săvârșin) - Administrată de Muzeul Național al Țăranului Român

Persoană de contact și ghid: Voichița Blejnar, telefon 0740 028 859

Istoric 

Consolidarea vieţii săteşti în localitatea Troaş s-a realizat undeva pe la mijlocul secolului al XVIII-lea; acest fapt a determinat, în mod firesc apariţia vieţii religioase în localitate – construirea bisericii; lăcaşul de cult a fost construit de un meşter local, cioplitor în lemn (după inscripţiile bisericii, el se numea Matei), care îndeplinea în acelaşi timp şi slujba preoţească.

Pe la 1813 s-a zugrăvit interiorul bisericii, de către zugravul Nicolae, iar înaintea primului război mondial, biserica a fost lipită în exterior cu lut, peste care s-a dat cu var; după 1941, când a fost părăsită, în urma construirii noului lăcaş de cult, biserica de lemn a fost lăsată pradă intemperiilor; în 1966 s-au luat măsuri de conservare şi consolidare, astfel fiind îndepărtat stratul de lut care îmbrăca pereţii bisericii, cu toate acestea pictura exterioară nu a mai putut fi salvată.

Biserica de lemn Corbești (com. Petriș)

Contact: Emil Petrean - 0788544112

Istoric 

Datează de la începutul secolului XIX, este construită din lemn de gorun ”de la tălpi în vârf” după cum spune un cronicar al timpului. Lăcașul păstrează forma arhaică, are două intrări, turnul măsoară aproximativ 12 metri, iar cele șapte ferestre (trei la altar, două la naos și două la pronaos) permit pătrunderea luminii în interior. Pictura murală acoperă aproape toate suprafețele: zidurile, tavanul boltit și iconostasul, opera unor pictori populari, cel mai cunoscut fiind Nicolae Zugravul din Lupșa Mare.

Monument de arhitectură populară, reprezentativ pentru zona Văii Mureșului, biserica de lemn din Corbești este declarată monument al patrimoniului4 UNESCO datorită elementelor ce o individualizează: proporții echilibrate, simplitate și armonie dar și pentru semnificația creștin-ortodoxă în existența unei vechi comunități.

Biserica de lemn Roșia Nouă (com. Petriș)

Contact: Preot Cătălin Craveț – 0762608778

Istoric 

Biserica aceasta a fost construită în anul 1810, purtând hramul „Sfântul Dimitrie”. Ctitorii Bisericii sunt locuitorii din Roşia Nouă şi Obârşia – sat învecinat aparţinând aceleaşi comune: Petriş.

Biserica este construită din bârne groase de stejar în stilul comun bisericilor de lemn din Ardeal. Planul este dreptunghiular având dimensiunile 16,50 x 8,50 m. Absida altarului este poligonală, nedecroşată. Turnul-clopotniţă se ridică peste pronaos şi este construit din scânduri de brad, biserica fiind acoperită cu şindrilă. Clopotniţa este separată de biserică, clopotul fiind cumpărat în 1934. Între 2010-2011 au fost executate lucrări la exteriorul bisericii, iar în 2014 a fost construită o nouă clopotniță.

Moara de apă de la Obârșia (com. Petriș)

Contact: Laszlo Mihaly - 0765260049 

Istoric

Moara cu apă din Obârșia se numără printre puținele mori care încă mai sunt în stare funcțională din județul Bihor. Așezată într-o zonă pitorească, destinația reușește să atragă numeroși turiști iubitori de natură și curioși de vechile tradiții. Moara datează din secolul al XIX-lea și a fost construită din lemn în tehnica „sosilor”. Asta înseamnă că în loc de obișnuitele bârne de lemn, aici s-au folosit scânduri. În interiorul acesteia se află două camere, unde se poate observa partea mecanică de măcinat într-una din ele, iar în cealaltă e odaia morarului. Afară, lângă moară, este o roată mare care este tot din lemn și se învârte datorită apei.

Cât costă un astfel de tur organizat?

Prețul pentru un tur organizat, care se face cu minim 15 persoane, pe traseul Arad – Bârzava – Vărădia de Mureș – Săvârșin – Petriș este de 130 de lei, și include transport cu microbus, ghid, intrări (la bisericile de lemn din Julița și Troaș și Parcul dendrologic și Satul Regal din Săvârșin) și o masă la un restaurant din zonă.

Mai multe informații despre tururile ghidate și programări puteți obține printr-un mesaj privat trimis pe pagina de Facebook a Centrului de Turism Arad https://www.facebook.com/cniptarad sau la numărul de telefon 0728 116 412.

Foto: CJA

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.