Național Ultima oră
Simona Popa, fiica poetului Radu Gyr, a trecut la cele veșnice la 89 de ani
Simona Popa, fiica poetului Radu Gyr, a trecut la cele veșnice la 89 de ani
26/06/2021 ⋅ 1 comentarii
Vineri, 25 iunie, cu doar câteva luni înainte de a împlini 90 de ani, Simona Popa Gyr, fiica Poetului Închisorilor Radu Gyr, a trecut la cele veșnice.

Cu o copilărie deloc ușoară, departe de bucuria de a-l avea aproape pe tatăl său, fiica Poetului Închisorilor comuniste a avut un parcurs greu încercat de-a lungul celor aproape 90 de ani de viață. Urmărită permanent, exclusă din facultate, Simona Gyr și-a aflat sprijin la Patriarhia Română, care i-a oferit posibilitatea de a se angaja în cor. Aici l-a întâlnit pe Dinu (Constantin) Popa, cel care i-a devenit soț și cu care a împărțit toate bucuriile și tristețile vieții.

Ultimii ani i-a petrecut la Timișoara, unde a continuat, împreună cu soțul său Dinu Popa, să reabiliteze imaginea poetului Radu Gyr. Fiul acesteia este muzicianul Radu Popa, dirijor al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, conform ziuadevest.ro.
„Are tata o fetiță
Luminiță.
Pași de vis și mânușiță
de crăiță.


Când prind umbrele să cadă
în livadă,
păunițe de zăpadă
vin s'o vadă.


Sună merii'n cinstea ei
clopoței,
și albine-aduc cercei
de scântei.


Cântă crinii pe vioare
de ninsoare,
melcii spun istorioare
mici cu soare(…)” (Radu Gyr - „Luminița”)


De ieri, „Luminița” s-a stins pentru noi, aprinzându-se în ceruri, acolo unde Radu și Flora Gyr, părinții  săi, i-au pregătit lăcașul veșniciei.

Înmormântarea Simonei Popa va avea loc duminică, în jurul orei 12.00, lângă Timișoara, în Ghiroda.

Dumnezeu să o odihnească în pace!


Foto: arhiva personală Simona Popa

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

26.06.2021 22:37
Ramona Ozarchevici
Dummnezeu sa o aseze in loc luminat!