Din Arad Cultură Ultima oră
De Ziua Iei, Complexul Muzeal Arad organizează două expoziții de cămăși tradiționale femeiești din colecția de etnografie
De Ziua Iei, Complexul Muzeal Arad organizează două expoziții de cămăși tradiționale femeiești din colecția de etnografie
23/06/2021 ⋅ 0 comentarii

De ziua iei Complexul Muzeal Arad organizează două expoziții de cămăși tradiționale femeiești din colecția de etnografie. 
Expozițiile se vor deschide în 24 iunie (ziua de Sânziene care coincide și cu Ziua Iei)  în holul Consiliului Județean Arad și la sala Clio (strada Horea nr. 10). 
Expoziția de la sala Clio (strada Horea, nr. 10) va fi deschisă publicului începând cu Joi, 24 iunie, ora 13.00 până în Duminică, 18 iulie, program de vizitare Marți-Duminică: 09.00-17.00. 
Text oferit de curatorii expozițiilor, dr. Sorin Sabău şi dr. Gabriel Hălmăgean, etnografi:
"Vor fi expuse unele dintre cele mai frumoase cămași femeiești care au fost achiziționate de către Complexul Muzeal Arad de-a lungul timpului. 
Exponatele au o vechime între 60 și 100 de ani și încearcă să acopere ca arie geografică localități de pe Valea Mureșului și Valea Crișului Alb. Trebuie menționat faptul că în localitățile rurale din județul Arad cămășile femeiești se numeau ”spătoaie” (pe valea Crișului Alb) sau ”spăcele”(pe Valea Mureșului). Unele dintre cele mai bogat ornamentate spătoaie sunt cele din zona localităților Șicula, Ineu, Mocrea. Ele sunt confecționate din pânză albă (bumbac) împodobite cu cusături în culorile roșu, negru, albastru, verde pe ”umerițe” (umeri), pe mâneci și pe manșete.
Motivele ornamentale sunt florale, romburi, cruci etc. La ”spăcelele” de pe Valea Mureșului, confecționate și ele din pânză de bumbac țesută la război, ornamentele se regăsesc pe mâneci, pe piept , la guler și la ”pumnari” (terminația mânecilor). Motivele ornamentale de pe mâneci sunt cusute cu ață de culoare neagră și se numesc ”tabla cu pui”. Același ornament se regăsește și pe ”pumnari”. Pe piept cămășile erau ornamentate  cu fire de ață de diferite culori, motivul folosit fiind numit ”brândușat”. Tot pe piept cămașa este ornamentată cu nasturi de diferite culori, sporind frumusețea cămășii. 
Cămășile expuse sunt piese vestimentare care se purtau în zilele de sărbătoare. Croiul, calitatea țesăturilor, varietatea motivelor și coloristica acestor exponate sperăm să stârnească interesul publicului vizitator. În spatele acestor adevărate opere de artă stă munca stăruitoare a femeilor din satele județului nostru."Echipa proiectului educațional:
dr. Gabriel Hălmăgean, etnograf
dr. Sorin Sabău, etnograf
Viorica Braiț, custode colecție
Radu Tunaru, restaurator
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.