Național Ultima oră
Veteranul de război Ioan Cerghedean, sărbătorit la împlinirea vârstei de 99 de ani
Veteranul de război Ioan Cerghedean, sărbătorit la împlinirea vârstei de 99 de ani
22/06/2021 ⋅ 1 comentarii

Veteranul de război Ioan Cerghedean a împlinit în data de 16 iunie frumoasa vârstă de 99 de ani.

Veteranul de război, maiorul (rtr.) Ioan Cerghedean, din Galda de Jos, județul Alba, a împlinit pe 16 iunie venerabila vârstă de 99 de ani. A urmat cursurile Școlii de Jandarmi la Timișoara, iar în perioada 1942-1952 a fost cadru activ al trupelor de jandarmi. Pe perioada războiului a efectuat servicii de pază și ordine publică în zona Avrigului, din județul Sibiu. Perioada cea mai dificilă din viața acestuia a fost atunci când în munții din zonă erau ascunși, strategic, soldați germani, și care trăgeau focuri în permanență, creând o stare de teroare. „Aveau atâta muniție de trăgeau o săptămână întreagă, aproape fără oprire” povestește domnul Cerghedean. Cu ranița în spate și înarmați, jandarmii urcau pe cărări de munte, cu scopul de a identifica aceste ascunzători. „Noi trebuia să îi prindem. Eu cred că am avut zile de la Dumnezeu de nu m-au nimerit atunci”. 
Astăzi este înconjurat cu multă dragoste de familia fiului său, într-o gospodărie mare și frumoasă, în care locuiesc toți trei nepoți cu familiile lor. Își dorește să împlinească vârsta de 100 de ani, mărturisindu-ne că această dorință l-ar face tare fericit. Este împăcat cu sine, iar perioada războiului și cea care a urmat, a preferat să le uite și să se dedice cu totul familiei sale, a transmis Petruța Pop. 


Foto: Petruța Pop

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

24.06.2021 09:42
Cătălin Vasile
Onor la veteran! Zile senine, cu sănătate, har şi pace de la Domnul!