Național Ultima oră
Sute de voluntari din întreaga țară vor repara şi zugrăvi faţadele a 30 de case din Banatul Montan
Sute de voluntari din întreaga țară vor repara şi zugrăvi faţadele a 30 de case  din Banatul Montan
17/06/2021 ⋅ 0 comentarii

Asociaţia Acasă în Banat dă startul, joi, 17 iunie, celei de-a III-a ediţii a proiectului "Color the Village"/"Colorează satul", care va reuni pentru trei zile 400 de voluntari din întreaga ţară în localitatea cărăşeană Ilidia, unde vor repara şi zugrăvi faţadele a 30 de case tipice pentru această zonă pitorească din Banatul Montan.

Localitatea Ilidia se mai numeşte şi "Mica Americă", întrucât multe din casele de aici au fost construite în urmă cu un secol de bănăţenii care au imigrat în Statele Unite. Casele sunt frumos decorate, cu porţi şi ferestre atent sculptate de meşteri locali. La final, fiecare casă renovată va fi înfrumuseţată cu flori potrivite zidurilor din piatră.

"Suntem bucuroşi că proiectului nostru s-au alăturat atât de mulţi oameni şi suntem convinşi că va avea un impact pozitiv în comunitatea din Ilidia. Ne dorim ca aceste case frumoase, construite din piatră, să îşi păstreze specificul, satul să îşi păstreze identitatea şi farmecul deosebit, să se transforme într-o adevărată destinaţie turistică", a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, Radu Trifan.

Proiectul "Color the Village"/"Colorează Satul", unic în România, are loc în fiecare an în altă localitate din Banat şi îşi propune să pună în valoare arhitectura tipică din această zonă, iar munca voluntarilor este intensă.

Pentru munca lor, voluntarii vor fi recompensaţi cu momente sportive şi artistice, seara de vineri fiind dedicată muzicii populare bănăţene cu Traian Jurchelea, originar din Ilidia, Elena Cozîltea, Aurelia Ardeleanu şi Mariana Chirilovici. Pavel Brebu, autorul monografiei satului, le va povesti voluntarilor momente din istoria Ilidiei şi va prezenta cea mai recentă apariţie editorială a sa, "Portul Popular în Ilidia".

Sâmbătă seara, Teatrul de Artă Socială Mina va prezenta un concept inedit de spectacol al unor artişti consacraţi care vin special la Ilidia pentru o reprezentaţie dedicată participanţilor de la "Color the Village" 2021. Spectacolul va fi completat de grupul de copii din Ilidia.

Pe lângă toate acestea, în fiecare seară vor avea loc momente sportive cu copiii din sat şi voluntari, cu sprijinul Decathlon România, partenerul sportiv care se implică în acest an pentru susţinerea şi promovarea mişcării în comunităţile rurale, arată un comunicat al Asociaţiei Acasă în Banat, remis, miercuri, Agerpres.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Acasă în Banat şi susţinut de mai mulţi sponsori.


Foto: Color the Village

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.