Din Arad Utile Din Bucătăria Lui Eliss Ultima oră
Din Bucătăria Lui Eliss: Budincă de tapioca cu portocale, scorțișoară și mac albastru de Himalaya
Din Bucătăria Lui Eliss: Budincă de tapioca cu portocale, scorțișoară și mac albastru de Himalaya
14/12/2019 ⋅ 0 comentarii

Peste tot în jurul nostru, se simte aroma sărbătorilor. E perioada în care căutăm în noi și în cei din jur întreaga blândețe și dăruire, căutăm tot ceea ce lipsește câteodată întregii omeniri. Și desigur, căutăm preparate culinare care să ne bucure, să ne surprindă și să surprindem, la rândul nostru, cu ele. 

Poate nu pot contribui la fericirea celor din jur întotdeauna însă pot veni, din când în când, în ajutor, cu rețete. Probabil v-ați învățat deja cu mine și cu pasiunea mea față de deserturile vegetariene. Îmi plac pentru că pot să mă bucur de ceva dulce fără să îmi fac griji vis-a-vis de kilograme în plus, cantități mari de grăsimi sau un timp îndelungat petrecut în bucătărie. 

Tapioca se extrage din rădăcinile unui arbust numit Cassava, nu conține gluten iar grăsimile – nu există. Se găsește sub formă de biluțe mici și albe (vedeți foto) iar când sunt fierte devin transparente și își măresc volumul. Datorită conținutului de amidon, perlelele de tapioca fierte devin gelatinoase, astfel că ați putea crede că cineva ”și-a băgat nasul’’ și a adăugat gelatină dar nu, nici vorbă de așa ceva! Înainte de a trece la rețetă, vreau doar să vă mai scriu puțin despre macul albastru, pe care nu îl folosesc de acum, ci de ceva timp: prima oară am găsit mac albastru la supermarket, spre surprinderea mea dar mai apoi mi-am comandat cantitate mai mare de pe internet. Semințele de mac albastru au numeroase beneficii pentru sănătate atât timp cât se consumă moderat, de altfel, ca orice aliment. Gustul diferă ușor față de macul de grădină, fiind ușor dulceag, cu o aromă plăcută de flori. Desigur, tapioca o puteți face cu ce lapte vă place, cu fructe proaspete, congelate sau confiate  (voi atașa și alte poze cu budinca, de când am mai făcut) și puteți chiar să o combinați cu budinca de chia- indiferent de alegere, rezultatul va fi la fel de spectaculos). Și acum, rețeta:

Ingrediente: (6 porții)

-o  cană de tapioca 

-500 ml lapte de migdale

-20 g scorțișoară 

-2 linguri zahăr brut sau îndulcitor natural ( eu din acesta folosesc)

-portocale zemoase 

-mac albastru 

Mod de preparare:

Se spală perlele de tapioca, în două-trei ape, și apoi se pun la fiert, tot în apă pentru 20-25 de minute sau până când observați că nu se mai văd perle albe, ci toate sunt transparente. Amestecați cât mai des pentru a nu se prinde de oală și pentru a nu forma cocoloașe. Se pun apoi în strecurătoare fină, unde se clătesc sub jet de apă rece pentru a spăla amidonul gelatinos. Se lasă deoparte până se pun la foc cei 500 ml lapte de migdale, în care adăugăm sucul de la două portocale mari, pulpă de portocală în bucăți mici, zahărul sau îndulcitor natural și scorțișoara. 

Se amestecă și când începe să fiarbă, se adaugă tapioca și se mai lasă, la foc mic, pentru  10 minute, amestecând aproape continuu. Se pune budinca în recipiente de servit, se lasă la răcit la temperatura camerei și după ce s-a răcit, se adaugă deasupra semințele de mac albastru, puțină scorțișoară și câte o felie de portocală. Voi puteți orna după cum doriți, inclusiv cu un strat de tapioca, unul de mac, iar unul de tapioca și tot așa. 

Poftă bună indiferent ce serviți, oameni dragi și un sfârșit de săptămână odihnitor! Nu uitați că mâncarea înseamnă fericire și stare de bine!

Pe sâmbăta viitoare, cu noi rețete Din Bucătăria Lui Eliss!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.