Național Ultima oră
Cel mai în vârstă General din România a împlinit 106 ani! ”Am mulțumirea sufletească, că în decursul celor 106 ani petrecuți pe acest pământ mi-am făcut datoria”
Cel mai în vârstă General din România a împlinit 106 ani! ”Am mulțumirea sufletească, că în decursul celor 106 ani petrecuți pe acest pământ mi-am făcut datoria”
03/06/2021 ⋅ 1 comentarii

”După ce am trecut Nistrul, am îngenunchiat, am sărutat pământul românesc, am zis Tatăl nostru şi am zis: Astăzi m-am născut a doua oară!” – Veteran de război, general de brigadă în retragere Năstase Constantin. 

Astazi 03 iunie 2021, în prezența ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, cel mai longeviv senior al orașului Miovei-Argeș, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial și Cetățean de Onoare al orașului Mioveni, general de brigadă în retragere Constantin Nastase a împlinit venerabila vârstă de 106 ani. 

Cu această ocazie, Ministrul Apărării i-a înmânat personal venerabilului sărbătorit, Emblema de Onoare a Armatei Române – cea mai înaltă distincţie militară onorifică din sistemul de distincţii şi însemne militare ale țării, pentru fapte deosebite, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României. 

Sărbătoritul s-a născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni și a fost absolvent al Școlii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. 

În anul 1934, la vârsta de 19 ani, a devenit cercetaș al Marii Legiuni a României – Cohorta ”Radu Negru” din Câmpulung Muscel, în prezent fiind membru de onoare al Centrului Local Dacia Felix. 

A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, în iunie 1941, și până la întoarcerea în țară, în anul 1944. A luptat ca ofițer al Armatei Române în bătălia pentru Odessa și în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viață din cumplita încercuire de la Cotul Donului și a mărșăluit mii de kilometri prin nesfârșita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. După 75 de zile de marș a ajuns în țară. 

Ulterior, după absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Școala Racovița, s-a pensionat. 

De-a lungul vieții sale, s-a implicat în numeroase activități și proiecte sociale și culturale. A înființat Muzeul Cula Racovița, un loc de care a rămas foarte atașat și care îi poartă numele. 

La Mioveni, alături de ministrului Apărării Național, Nicolae Ciucă, au ținut să îl felicite pe sărbătoritul zilei, primarul orașului Mioveni-Argeș, Ion Georgescu, managerul Centrului Cultural Mioveni – Alin Călinescu, președintele ANVR Argeș - Alexandru Țânțarcu, președintele A.M.V.V.D. Argeș - Doru Unghianu, vicepreședintele ANVR - AMVVD Argeș – Dan Arsenescu. 

La mulți ani, domnule general! 

Text-foto: Dan Arsenescu 

Vicepreședinte A.N.V.R.- A.M.V.V.D. Argeș 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

04.06.2021 11:11
Dan Arsenescu
ONOARE SI RESPECT !