Național Din Arad Ultima oră
Zona morilor de apă de la Rudăria, curăţată de peste 200 de voluntari din ţară şi străinătate
Zona morilor de apă de la Rudăria, curăţată de peste 200 de voluntari din ţară şi străinătate
19/05/2021 ⋅ 0 comentarii

Împrejurimile celor 22 de mori de apă din zona cărăşeană Rudăria au fost igienizate, iar lemnul a jumătate dintre mori a fost tratat împotriva dăunătorilor, în cadrul unei acţiuni derulate de Asociaţia Acasă în Banat, care s-a desfăşurat în acest weekend şi la care au participat peste 200 de voluntari din ţară şi din străinătate.

Rezultatele celor aproape 3.000 de ore de muncă cumulate, în cadrul proiectului "Hai la Rudăria" implementat de Asociaţia Acasă în Banat, au fost impresionante: peste 1.000 de saci de gunoi adunaţi, multe remorci de deşeuri ridicate, curăţenie la toate cele 22 de mori de apă din localitate, inclusiv defrişarea vegetaţiei sălbatice din arealul morilor, igienizarea şi tratarea lemnului la 11 mori de apă, copacii văruiţi, au fost vopsite punţile de legătură şi au fost amenajate bănci şi mese pentru viitorul traseu turistic, precizează un comunicat al Asociaţiei Acasă în Banat.

În ultima zi a proiectului, voluntarii au putut să macine făină şi să înveţe câteva dintre secretele morăritului de la morari din sat.


"Ne dorim foarte mult ca prin acest proiect să punem în valoare morile de apă din sat, sunt mori care trebuie descoperite şi care au o valoare etnografică deosebită, păstrând foarte multe elemente tradiţionale, arhaice. Turiştii pot descoperi un peisaj rural minunat, autentic, care trebuie şi merită păstrat. Pentru noi, ca organizatori, a fost impresionantă mobilizarea voluntarilor, dar şi a întregii comunităţi locale, începând cu Rrimăria şi Consiliul Local Eftimie Murgu", spune preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, Radu Trifan.
"Suntem responsabili ca de acum înainte să menţinem curăţenia şi toate aceste mori de apă să fie puse în valoare aşa cum trebuie. La noi, la Eftimie Murgu, morăritul are o tradiţie veche de sute de ani şi trebuie să o păstrăm şi să o dăm mai departe", a afirmat edilu Mihai Otiman.

Prima etapă a demersului asociaţiei a fost susţinută financiar de Fundaţia Orange, iar în perioada următoare se vor desfăşura alte două etape care vor presupune lucrări de întreţinere şi reparaţii la morile de apă, înlocuirea acoperişurilor de tablă cu şindrilă şi amenajarea unui traseu turistic care să includă vizitarea morilor mai puţin cunoscute din sat.

De asemenea, va fi încurajată dezvoltarea economică a zonei prin crearea unui brand produs la Rudăria şi prin comercializarea făinii măcinate aici.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.