Național Cultură Life Externe
30 de iriși românești, prezentați la Expoziția Internațională a Irisului de la Florența, în amintirea Reginei-Mamă Elena
30 de iriși românești, prezentați la Expoziția Internațională a Irisului de la Florența, în amintirea Reginei-Mamă Elena
04/05/2021 ⋅ 0 comentarii
În data de 2 mai, la Florența, a avut loc un eveniment dedicat Reginei Mamă Elena a României. În ziua de 3 mai se împlinesc 125 de ani de la nașterea mamei Regelui Mihai. În cadrul deschiderii Expoziției Internaționale de Iriși de la Florența, Asociația Alter. NATIVA a prezentat marele premiu Fiorino d'Oro al celei de-a 63-a ediție a Concursului Internațional de Iriși,  dedicat memoriei Reginei Mamă Elena a României. 
Alături de Asociația Alter. NATIVA, dr. Vincenzo Corti, președintele Societății Italiene a Irisului, a prezentat colecția de treizeci de iriși românești ai Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agromonice și Medicină Veterinară din București, donați și plantați în gradina de la Piazzale Michelangelo în amintirea Reginei Elena a României. De asemeni, dr. Paolo Fagiolini, consul onorific al României pentru Toscana și dr. Barbara Marcelli, funcționar consular, au dorit să sublinieze sprijinul acordat asociației Alter. NATIVA pentru buna desfășurare a evenimentelor dedicate Reginei Mamă Elena a României la Florența. 
La ceremonie au participat și alți cetățeni florentini care au dorit să aducă un omagiu Reginei Elena a României,   familia regretatului Federico Frediani, fin al reginei României,  și Giuseppe de Micheli, sunt doar câteva dintre persoanele care au avut legături personale cu Regina Mamă Elena în timpul exilului italian.
Regina Mamă Elena a României a petrecut patruzeci de ani la villa Sparta din localitatea San Domenico și este una dintre fondatorii și membrii de onoare ai  Societății Italiene de Iriși.
Concursul Internațional de Iriși se va desfășura în perioada 3-8 mai 2021, iar ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la o dată ce va fi comunicată ulterior, în baza dispozițiilor anti-Covid. 
Grădina de Iriși poate fi vizitată zilnic până în data de 20 mai 2021, între orele 10:00-18:00.
Melania Cotoi
președinte Alter. NATIVA


Foto: Alter.NATIVA - Associazione Culturale  

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.