Hristos luminează tuturor! Minunea pogorârii Sfintei Lumini a avut loc astăzi, la ora 13.55, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
În condițiile impuse de Israel, în contextul pandemiei de coronavirus, ceremonia a avut loc în prezența limitată credincioșilor.
„În Sâmbăta Cea Mare, se deschide Biserica Sfântului Mormânt și se permite accesul credincioșilor în limita spațiului existent în interior. Anul acesta autoritățile au impus și unele măsuri, respectiv distanțarea socială și prezentarea unui certificat de vaccinare. Cei care nu au aceste documente, nu li se permite accesul în interiorul Sfântului Mormânt”, a declarat pr. Teofil Anăstăsoaie pentru Basilica.ro.
Conform aceleiași surse, anul acesta, ţările care au dorit să aducă Sfânta Lumină (Rusia, Grecia, Cipru, Moldova, Kazakhstan, Polonia și România) au urmat câteva reguli foarte clare, deoarece delegaţiile nu au avut acces în Israel, fiind nevoite să aştepte în aeronave, pe aeroportul Ben Gurion.
Spre bucuria noastră a tuturor, Sfânta Lumină va ajunge în România pentru al 12-lea an consecutiv, fiind dusă prin grija reprezentanților fiecărei Eparhii în toate colțurile țării.
Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini
Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importanţă pentru Biserica Ortodoxă.
Ceremonialul începe în dimineaţa Sâmbetei Mari şi are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.
După ora 12:00, în Biserică intră Patriarhul grec-ortodox şi începe tradiţionala procesiune care presupune înconjurarea de trei ori a Sfântului Mormânt.
După Procesiune se despecetluieşte Mormântul şi schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice duce înăuntrul lui candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.
În continuare, Patriarhul se dezbracă de veşmintele arhiereşti pentru a arăta smerenie şi evlavie faţă de Iisus Hristos şi rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.
După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră şi reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmăreşte pe patriarh.
Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citeşte în genunchi rugăciunea specială şi îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare şi sfinţire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată şi se răspândeşte în Biserică.
În acelaşi timp aprinde şi candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se plineşte cu ieşirea Patriarhului şi împărţirea flăcării sfinte credincioşilor.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.