Național Religie Ultima oră
Părintele cântecelor patriotice din România a primit cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române
Părintele cântecelor patriotice din România a primit cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române
28/04/2021 ⋅ 0 comentarii

Preotul Doru Gheaja, supranumit „Părintele cântecelor patriotice din România”, a primit sâmbătă, 24 aprilie 2021, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, informează Basilica.ro.

„Crucea Patriarhală” i-a fost acordată la finalul Concertului extraordinar de pricesne „Credință și cultură” în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

De loc din judeţul Sibiu,conform aceleiași surse, preotul Doru Gheaja este un mare iubitor de muzică bisericească şi folclor. Înainte de preoţie, a fost cooptat în Ansamblul Regiunii Braşov, iar ulterior a intrat în Ansamblul profesionist de cântece şi jocuri „Mureşul” din Târgu Mureş.

În urmă cu trei decenii, a fost descoperit de Adrian Păunescu care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Ajutat de poet, Pr. Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul”, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului.

Ulterior, Adrian Păunescu i-a scris textul la cântecul „Colindul Apusenilor”, a cărei linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone spune-mi tu dacă mă iubeşti”.

Părintele Doru Gheaja va împlini în data de 19 iulie 2021 vârsta de 80 de ani.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.