Național Ultima oră
100 de ani trăiţi cu demnitate! Veteranii de război Benone Bădescu și Adrian Vînătoru, sărbătoriți la centenar
100 de ani trăiţi cu demnitate! Veteranii de război Benone Bădescu și Adrian Vînătoru, sărbătoriți la centenar
27/04/2021 ⋅ 1 comentarii

Emoție, lacrimi și dorința de a povesti... de a fi ascultați! Ce neprețuite comori ne ascund vremurile! Și pesemne că încă nedemni de darurile ce le-avem, îi are de strajă țării puși în locuri tihnite, adăpostite adesea de lacrimi și dor, pentru a ne fi dovezi vii de dragoste, sacrificiu și demnitate.  

Candele vii ale neamului, Veteranii de război Benone Bădescu și Adrian Vînătoru au fost sărbătoriți la centenar. Martor și povestitor cu har, așa cum ne-a obișnuit, al celor două întâlniri pline de emoție, ne este și de această dată domnul vicepreședinte al ANVR Filiala Argeș, adj.pr.rtr. Dan Arsenescu. 

PATRIE -ONOARE –DEMNITATE - E crezul cu care ne-au întâmpinat  veteranii de război, Benone Bădescu și Adrian Vânătoru, la împlinirea venerabilei vârste de 100 ani, povestește domnul Dan Arsenescu.

Distinsii veterani au fost vizitați, în 25 aprilie 2021, cu ocazia zilei de naștere, de către, comandantul Garnizoanei Câmpulung Muscel, domnul locotenent colonel Ovidiu STĂNESCU, Primarul Municipiului Câmpulung, doamna Elena LASCONI, reprezentanții Centrului militar Județean Argeș, domnul căpitan Marius CĂRSTEA și domnul plutonier adjutant principal Florian-Dragoș ION, reprezentanții Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș/ Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș, domnul vicepreședinte adj.pr.rtr. Dan ARSENESCU și domnul Col. (rtr.) Ionel MARIN, reprezentantul A.N.V.R. Campulung, părintele Gheorghe NICOLESCU, plutonier adjutant Gheorghe-Irinel MATEI, militar veteran și membru al Echipei INVINCTUS și subofițerul de comandă al Centrului de Perfecţionare Apărare CBRN „Muscel”, domnul plutonier adjutant principal Claudiu ȘTEFAN. 

Ne-au primit plini de emoție și lacrimi în ochi, dornici să ne povestească cât mai multe dintre amintirile dânșilor legate de participarea pe front, dar și din viața de zi cu zi. 

Veteranul de război căpitan în retragere Benone Bădescu, la centenar 


 Distinsul veteran s-a născut la 25 aprilie 1921, în familia Bădescu, tatăl Bucur și mama Paraschiva, în Câmpulung, județul Argeș, într-o familie cu 5 copii.  

A absolvit după doi ani, Școala Militară din Câmpulung Muscel, sub instruire germană. 

A fost înrolat în Regimentul 30 Dorobanți având, gradul de sublocotenent. 

Pe 23 august 1944 a plecat pe front, mergând pe jos de la Câmpulung la Brașov, parcurgând distanța în trei zile în condiții grele și intrând direct în război împotriva nemților. 

A fost rănit la un picior fiind internat la Spitalele din Sibiu, Pitești și ulterior Câmpulung. 

Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu “Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, cu Spade și Panglică de Virtute Militară și Frunze de Stejar”, conferită în 28.02.1945. 

A fost căsătorit cu Lucica cu care a avut un fiu, Cristi. Actualmente locuiește singur, soția decedând în anul 2009, ulterior și fiul său în 2015, după o lungă suferință. 

După război a fost contabil șef de unde s-a și pensionat.A avut o viață cumpătată, echilibrată și fără excese.  

100 de ani trăiți cu demnitate, înfruntând momente grele, atât pe timpul războiului, cât și după. Bravul veteran de război ne-au impresionat prin spiritul lor încă tânăr și mintea sclipitoare.  

La mulți ani cu sănătate domnule căpitan (rtr.) BĂDESCU Benone, veteran de război, la împlinirea vârstei de 100 de ani! 

Veteranul de război Colonel în retragere Adrian I. Vînătoru, la centenar 

Zi de sărbătoare în cadrul ANVR Filiala Arges, astăzi 25.04.2021, cu o frumoasă vreme de primăvară, înainte de Paști, l-am vizitat pentru a-i aduce prinosul de recunoștință pe distinsul veteran de război, col (rtr.) VÎNĂTORU I. Adrian. 

S-a născut la 26 aprilie 1921, în familia VÎnătoru, din părinți ortodocși, tatăl Ion (dascăl la biserică și notar) și mama Stana (casnică), în comuna Măcrina, județul Râmnicu Sărat, fiind al 5-lea născut din cei 12 copii.  

A absolvit: 

- Școala Primară din comuna Măcrina, în anul 1934; 

- Liceul Regele Ferdinand I din Râmnicu Sărat, absolvind bacalaureatul în București, în anul 1943; 

- Școala Militară Ofițeri Rezervă din București, în anul 1945. 

A fost înrolat într-un Regimentul de Artilerie Antiaeriană participând la luptele de apărare ale dintre localitățile București și Ploiești. 

Ca veteran de război a participat la toate activitățile organizate ce către Ministerul Apărării Naționale, la care a fost invitat. 

Pe plan profesional și-a desfășurat exemplar activitatea de învățător și bibliotecar, 1 an în comuna Știubei, județul Râmnicu Sărat, 17 ani în Maramureș, comuna Nănești, Raionul Sighet, 14 ani în comuna Rucăr, județul Argeș și 7 ani în Municipiul Câmpulung. 

Ministerul Culturii i-a acordat, Diploma și Medalia Muncii pentru merite obținute în activitatea culturală în urma participării la cel de-al III-lea concurs pe țară între echipele artistice ale căminelor culturale, caselor de cultură și caselor de citit. 

Comitetul pentru Cultură Fizică și Sport de pe lângă Consiliul de Miniștri, i-a acordat în anul 1953, Diploma de Instructor sportiv – Excepțional. 

Asociația de Voluntariat Regional Baia Mare i-a oferit în anul 1955, Diploma de Merit pentru rezultatele bune obținute în ridicarea nivelului de pregătire a tinerilor. 

Școala Specială Rucăr i-a acordat Insigna Învățător/Educator pentru activitatea de excepție, desfășurată în Casa de Copii-Rucăr timp de 14 ani. 

I-au fost acordate foarte multe diplome și distincții la concursurile locale și regionale unde a participat obținând rezultate foarte bune. 

În plan familial și-a format o familie frumoasă fiind înconjurat cu multă dragoste de soția sa Filofteia împreună cu cei doi copii: Adrian și Cerasela–Elena. 

Pe soție, în vârstă de 63 ani, a pierdut-o în anul 2000, în anul 2003 la vârsta de 41 ani a decedat și fiul său Adrian, iar în anul 2005 și-a pierdut și pe cei doi nepoți.  

De atunci, distinsului veteran iau rămas ca mângâiere, scut și nădejde a bătrâneții fiica sa Cerasela–Elena. 

Se bucură de liniștea căminului, fiind îngrijit cu foarte multă dragoste de familia fiicei sale, care ne-a primit cu căldură și cu promisiunea că ne vom mai revedea! LA MULTI ANI! 

 

Foto: Dan Arsenescu, Vicepresedinte A.N.V.R.-A.M.V.V.D. Argeș 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

27.04.2021 17:03
Dan Arsenescu
ONOARE SI RESPECT , veteranilor de razboi !