Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) Sfântul Gheorghe - ajutor în biruințele noastre duhovnicești. Biserica din Aradul Nou și-a serbat hramul
(FOTO) Sfântul Gheorghe - ajutor în biruințele noastre duhovnicești. Biserica din Aradul Nou și-a serbat hramul
23/04/2021 ⋅ 0 comentarii

„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor să­raci ocrotitor, celor bolnavi doctor, con­­­ducătorilor ajutător, purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hris­tos Dum­nezeu să mântuiască sufletele noastre.” - Tropar

Astăzi, vineri, 23 aprilie, cu doar două zile înaintea Duminicii Floriilor și la o săptămână distanță de Vinerea Mare, rânduit ne este a-l prăznui și lua ca ajutor întru cele ce urmează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Sfânt pe care și numai la o simplă răsfoire a acatistului îl descoperim ca fiindu-ne adevărat model de ”adevărată lucrare a darului, prin care credința s-a înălțat, rătăcirea s-a stricat, iar holda credinței s-a semănat”. Holdă ce ne răzbate din tainice versuri de Cântec al potirului al lui Nichifor Crainic, ca fiind ”raiul în care ne-a vrut Dumnezeu”. 

Doctor fără de plată al bolnavilor, izvor nesecat al minunilor și grabnic ajutător al celor în nevoi, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se află la mare evlavie în rândul poporului român, dovadă fiind cei peste 900.000 de români  care îi poartă numele și numeroasele biserici puse sub oblăduirea sa.  

Una dintre cele 27 de biserici cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Arhiepiscopia Aradului este și cea din Aradul Nou, acolo unde Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, iar la final, ca într-o frumoasă îmbrățișare de mulțumire dată Sfântului astăzi prăznuit, Ierarh, preoți, diaconi și credincioși, au înconjurat într-o frumoasă procesiune biserica din Aradul Nou. 

Cuvântul Ierarhului

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - ajutor în biruințele noastre duhovnicești

”Sărbătoarea Sf. M. Mc. Gheorghe prilejuiește momentul pentru a ne aduce aminte de mucenicii Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos. Între categoriile de sfinți, avem în Biserica noastră și sfinții militari, ostași din armata romană și nu numai, care au crezut în Domnul Iisus Hristos și au mărturisit cu prețul vieții lor învățătura Evangheliei.

Sfântul Gheorghe era originar din Capadocia (Asia Mică), iar după ce a rămas orfan de tată a mers împreună cu mama sa în Țara Sfântă. De aici a îmbrățișat cariera militară, ajungând chiar în garda împăratului Dioclețian, cel care a persecutat foarte mult creștinii.

În anul 303, în Nicomidia (Asia Mică), împăratul a convocat la o consfătuire mai mulți demnitari de stat și ofițeri militari, pentru a lua noi măsuri împotriva creștinilor. Între participanți se afla și Sfântul Gheorghe, care s-a împotrivit planurilor împăratului de a extinde prigoana împotriva creștinilor și aducerea de jertfe zeilor păgâni. Împăratul păgân a încercat prin diferite mijloace să-l convingă pe militarul Gheorghe să renunțe la credința creștină și să jertfească zeilor. Sfântul Gheorghe nu s-a lăsat convins și de aceea a fost supus la mai multe chinuri și constrângeri. Pentru credința lui statornică în Domnul Iisus Hristos, a fost bătut, aruncat într-o groapă cu var, silit să meargă purtând în picioare încălțăminte cu cuie și alte chinuri, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul în ziua de 23 aprilie anul 303.

Mucenicia Sfântului Gheorghe a fost însoțită de harul și puterea lui Dumnezeu, de aceea cultul sfântului s-a dezvoltat în Biserica creștină, iar Sfintele lui Moaște s-au răspândit în multe regiuni ale lumii creștine.

Țara noastră are o evlavie deosebită față de Sf. M. Mc. Gheorghe. Multe biserici parohiale și din mănăstiri poartă hramul Sfântului Gheorghe (biserica Mănăstirii Voroneț), iar Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a luat ca ocrotitor al oștirii sale pe Sfântul Gheorghe, nădăjduind în milostivirea lui Dumnezeu și a Sfântului în lupta de apărare a creștinătății și a Țării Moldovei.

Biruința Sfinților Mucenici reprezintă ajutorul lui Dumnezeu celor care îl mărturisesc în lume. Mântuitorul Iisus Hristos a și vorbit despre faptul că cei care-L vor mărturisi în lume, vor avea necazuri de suferit: „În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea” (Ioan 16,33).

Pregătindu-i pe Apostoli pentru mărturisirea Evangheliei la diferite popoare, Domnul Hristos le-a spus: „Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi” (Ioan 15,20).

Așadar, Sfântul M. Mc. Gheorghe ne încredințează că viața în Hristos este cea mai de preț. Că oricâte încercări, suferințe și opreliști am avea pentru mărturisirea Evangheliei, să nu ne înfricoșăm, să nu renunțăm, pentru că, „cu noi este Dumnezeu”.

În lumea în care trăim și lucrăm, Sfântul Gheorghe ne îndeamnă să credem că putem birui ispitele, păcatele, minciuna, răutatea, erezia prin dragostea și harul Domnului Iisus Hristos.

Având în vedere mucenicia Sfântului Gheorghe, chiar dacă este greu să trăim creștinește în lume, el ne aducem aminte de cuvintele Domnului Hristos: „Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheenă”(Matei 10,28).

Vă dorim tuturor biruințe în slujire și mărturisire a dreptei credințe; la mulți ani celor care purtați numele Sf. M. Mc. Gheorghe și mult ajutor de la el în toate încercările vieții.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, în cuvântul de învățătură rostit astăzi la hramul bisericii din Aradul Nou.

23 aprilie 2021, ziua prăznuirii Sfântului Gheorghe și ziua în care primim îndemnul de a crede că putem ieși biruitori din toate încercările vieții ”prin dragostea și harul Domnului Iisus Hristos și cu ajutorul Sfinților Săi”.

La mulți și frumoși ani tuturor celor care purtați numele și faptele Sfântului Gheorghe!


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.